Aanklagers: aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool

ANP Producties | Bron: ANP

Relschoppers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden, wilden politici doden. Dat betogen aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns.

Chansley maakte deel uit van de groep die het Capitool binnendrong toen daar de uitslag werd goedgekeurd van de presidentsverkiezingen. Justitie meldt in rechtbankdocumenten dat de kleurrijke 'sjamaan' daar een briefje achterliet voor vicepresident Mike Pence met de tekst: "Het is een kwestie van tijd. Gerechtigheid komt eraan."

Tijdens het onderzoek van de autoriteiten zou ook bewijs naar zijn gekomen dat relschoppers "van plan waren gekozen functionarissen gevangenen te nemen en te vermoorden". Dat zou onder meer blijken uit de "woorden en daden" van Chansley, die door justitie wordt omschreven als een drugsgebruiker die vermoedelijk psychische problemen heeft en vluchtgevaarlijk is. Daarom willen aanklagers dat hij vast blijft zitten.

"Chansley heeft openlijk gesproken over zijn geloof dat hij een alien is. Een hoger wezen dat hier op aarde is om naar een andere realiteit door te reizen", schrijven aanklagers. Die verdenken de dertiger onder meer van deelname aan een "opstand" om de regering omver te werpen. Amerikaanse media berichten dat Chansley zich na de rellen zelf heeft gemeld bij de FBI.

Justitie vervolgt ook tientallen mensen voor betrokkenheid bij de bestorming, waarbij ook kantoren zijn geplunderd en agenten zijn aangevallen. Het zou vaak weinig moeite hebben gekost om verdachten op te sporen, omdat veel beelden van de chaos zijn gedeeld op sociale media.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.