Rutte: Vertrek Wiebes was persoonlijke afweging

ANP Producties | Bron: ANP

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft zelf besloten om niet terug te keren in een demissionair kabinet dat ontstaat na het ontslag van het hele kabinet. Volgens premier Mark Rutte was het een persoonlijke afweging van Wiebes om niet door te gaan en terug te treden.

Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën nauw betrokken bij de toeslagenaffaire. Het rapport dat eind vorig jaar over dit schandaal werd gepubliceerd betrof uiterst kritische conclusies over de rol van Wiebes.

Rutte zei de beslissing van Wiebes te respecteren. "Hij heeft vaak bijgedragen aan oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken en we gaan hem missen."

Steunpakketten

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) werkte de afgelopen periode nauw samen met Wiebes, onder meer bij de totstandkoming van verschillende economische steunpakketten. Hij vindt het "persoonlijk verdrietig" dat Wiebes vertrekt en zegt dat hij diens keuze niet zag aankomen.

"Ik wil Eric persoonlijk bedanken voor zijn tomeloze inzet, scherpe en originele ideeën, voor Nederland en voor onze partij", zegt partijvoorzitter Christianne van der Wal van de VVD.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.