Nog 2500 Amerikaanse militairen in zowel Afghanistan als Irak

ANP Producties | Bron: ANP

De Verenigde Staten hebben hun voorgenomen gedeeltelijke terugtrekking van hun troepen uit Afghanistan en Irak voltooid, meldt het Pentagon. Het aantal militairen in Afghanistan is verminderd van 4500 naar 2500. Uit Irak zijn 500 van de 3000 Amerikaanse militairen vertrokken, zoals president Trump in november had aangekondigd.

Het troepenniveau van de VS is nu op het laagste peil in bijna twintig jaar. "Ons vermogen om het aantal troepen te reduceren is een bewijs van echte vooruitgang", zegt waarnemend defensieminister Cristopher Miller in een verklaring. Volgens hem gaat de terugtrekking niet ten koste van de veiligheid voor de VS.

De vertrekkende Trump beloofde al tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 troepen naar huis te halen, tot onvrede van de NAVO.

Taliban

In Afghanistan strijden de Amerikanen tegen de extremistische Taliban sinds de aanslagen in de VS van 11 september 2001. In februari vorig jaar werd afgesproken elkaar voortaan zo veel mogelijk met rust te laten. Volgens Miller is de planning dat alle Amerikaanse troepen in mei weg zijn.

De VS vielen Irak binnen in 2003. Daar zijn Amerikaanse troepen nu gestationeerd om de dreiging van terreurbeweging Islamitische Staat terug te dringen. De 2500 Amerikanen blijven er voorlopig, aldus Miller.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.