Wereldwijd dodental door pandemie passeert 2 miljoen

ANP Producties | Bron: ANP

Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen overleden aan het virus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De grens van 1 miljoen werd eind september overschreden.

Het virus dook eind 2019 op in China en verspreidde zich daarna over de wereld. Eind juni waren een half miljoen mensen gestorven door Covid-19.

In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 390.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 207.000), India (bijna 152.000) en Mexico (138.000).

Verenigd Koninkrijk

Op de vijfde en zesde plek staan het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 86.000 sterfgevallen en Italië (ruim 80.000). Daarna volgen Frankrijk en Rusland. In Nederland zijn volgens de cijfers van de universiteit in Baltimore bijna 13.000 mensen aan het virus bezweken.

Wereldwijd zijn meer dan 93 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan ongeveer een kwart in de VS.

Grotere solidariteit

De dodelijke gevolgen van het virus zijn volgens VN-topman Antonio Guterres verergerd door "de afwezigheid van een mondiale gecoördineerde inspanning". In een reactie op de "hartverscheurende mijlpaal" pleit hij voor "veel grotere solidariteit".

De rijke landen hebben volgens hem een speciale verantwoordelijkheid, maar Guterres signaleert een "vaccinvacuüm". "Vaccins komen snel naar rijke landen, terwijl de armsten op de wereld helemaal niets hebben. De wetenschap slaagt, maar solidariteit faalt."

De secretaris-generaal wijst erop dat sommige landen meer vaccins bestellen dan ze nodig hebben. Hij roept hen op te delen. Ook vaccinmakers zouden meer moeten doen om het Covax-vaccinprogramma voor armere landen een succes te maken. "Onze wereld kan dit virus maar op een manier de baas worden: samen", luidt de oproep van Guterres.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.