Lagerhuis VS begint debat over afzetting Trump

ANP Producties | Bron: ANP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is woensdag begonnen met een debat over het afzetten van president Donald Trump. De verwachting is dat de parlementariërs daar later op de dag over stemmen.

Trump wordt beschuldigd van het oproepen tot een opstand tegen de regering van de Verenigde Staten omdat hij zijn aanhangers heeft opgehitst om het parlementsgebouw in Washington te bestormen. Daarbij vielen vorige week vijf doden en vele gewonden.

Het lijkt onvermijdelijk dat het lagerhuis van het parlement groen licht geeft. In het door Democraten gedomineerde Huis is een meerderheid voor het afzetten van Trump, die over een week wordt opgevolgd door de Democraat Joe Biden. Ook een aantal Republikeinse leden heeft aangekondigd ervoor te stemmen.

Senaat

Na enige uren debat besloot een meerderheid (221 tegen 203) dat de resolutie kan worden behandeld om over te gaan tot de zogenoemde impeachment. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, herhaalde dat Trump een gevaar voor de VS betekent. Zij riep de Senaat, die uiteindelijk het laatste woord heeft, op hem te veroordelen.

Republikeinse leiders in de Senaat bekijken of dat proces snel kan beginnen, mogelijk vrijdag al, meldt persbureau Reuters. Om Trump af te zetten is een tweederdemeerderheid in de Senaat nodig. Een besluit daarover is nog niet genomen.

De beveiliging rond het Capitool is enorm aangescherpt. Gevreesd wordt dat Trump-activisten in aanloop naar Bidens beëdiging opnieuw geweld gaan gebruiken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.