Advies aan EU-hof: niet alleen Ierland mag Facebook aanpakken

ANP Producties | Bron: ANP

Facebook is in de Europese Unie niet alleen verantwoording schuldig aan Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van de techreus staat, vindt de belangrijkste adviseur van het Europees Hof van Justitie. Ook privacywaakhonden van andere EU-landen kunnen Facebook aanpakken, meent hij.

Het Luxemburgse hof moet zich uitspreken over een Belgische rechtszaak tegen Facebook. De Gegevensbeschermingsautoriteit, de Belgische evenknie van de Autoriteit Persoonsgegevens, wil dat het sociale netwerk stopt met het volgen van het surfgedrag van niet-gebruikers. Maar Europese regels schrijven voor dat België deze kwesties aan de Ierse autoriteiten moet overlaten, hield Facebook vol.

De advocaat-generaal van het Europees hof wijst erop dat de regels daar wel ruimte voor laten. Ook rechters van andere lidstaten mogen zich in sommige gevallen over Facebooks handel en wandel buigen, vindt hij, ook al heeft Ierland in beginsel het voortouw. Dat kan wel alleen als het om "grensoverschrijdende" zaken gaat en Ierland er bijvoorbeeld zelf geen werk van maakt.

Eenloketprincipe

Maar in de Belgische zaak is van zo'n uitzondering juist geen sprake, vindt Facebook. De internetgigant leest in de conclusie van de advocaat-generaal de bevestiging van het 'eenloketprincipe', dat voor duidelijkheid en efficiëntie voor bedrijven moet zorgen. Hij zou ook maar heel beperkt ruimte zien voor uitzonderingen op die regel.

De Gegegevensbeschermingsautoriteit toont zich echter ook tevreden. De privacywaakhond ziet juist bevestigd dat hij kan ingrijpen, mits dat de loyale samenwerking met de tegenhangers in andere EU-landen niet schaadt.

Het advies van de advocaat-generaal weegt doorgaans zwaar, al volgt het hof het niet altijd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.