CoronaMelder werkt weer na reparatie van Google

ANP Producties | Bron: ANP

De CoronaMelder kan gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De waarschuwingsapp kampte woensdag met een gedeeltelijke storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. Google, eigenaar van Android, laat weten dat het probleem is hersteld.

De meldingen zijn niet verloren gegaan, ze komen alleen later, liet het ministerie van Volksgezondheid eerder al weten. Door de storing haperden ook de coronamelders in andere landen, zoals Corona-Warn in Duitsland en NHS COVID-19 in Engeland en Wales. Mensen met de CoronaMelder op een iPhone hadden geen last van de storing.

Vrijwel elke telefoon in de wereld draait op de besturingssystemen Android van Google of iOS van Apple. De twee techreuzen hebben een systeem ontwikkeld dat overheden kunnen gebruiken om hun eigen coronamelders te bouwen. Bij Google heet dit het Android Exposure Notifications System. Nederland heeft zo de CoronaMelder ontwikkeld. Die is sinds 10 oktober landelijk te gebruiken en heeft ruim 3,5 miljoen gebruikers.

De CoronaMelder geeft elke deelnemende telefoon een eigen code, die elk kwartier verandert. De app houdt via bluetooth bij welke andere telefoons met de app in de buurt van de gebruiker zijn geweest. Als iemand aangeeft positief te zijn getest, zorgt de app ervoor dat er automatisch een waarschuwing wordt verstuurd naar alle gebruikers die in de afgelopen twee weken minstens een kwartier lang bij hem of haar in de buurt zijn geweest.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.