Weer stijging nieuwe coronagevallen in regio, alleen Haarlem daalt sterk ten opzichte van etmaal geleden

© Archieffoto

Leontien van Engelen
Haarlem

Landelijk meldt het RIVM na vijf achtereenvolgende dagen van daling, weer een lichte stijging van het aantal nieuwe coronagevallen. Die trend is ook te zien in de regio Kennemerland waar alleen in Haarlem een flinke daling te zien is in de laatste 24 uur.

In de afgelopen zeven dagen steeg het aantal gevallen landelijk met bijna 48.400, wat neerkomt op 6916 per dag. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend werden 6148 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdagen zijn er meestal meer positieve tests dan op maandagen en dinsdagen. Dat komt doordat meer mensen zich aan het begin van de week laten testen dan in het weekeinde. Het cijfer ligt wel lager dan eerdere woensdagen.

Regio

In de regio Kennemerland bleef het aantal nieuw geconstateerde besmettingen ongeveer gelijk tussen dinsdagochtend en woensdagochtend : 129 tegen 131 een etmaal eerder.

Gekeken naar de verschillende gemeenten in diezelfde regio springt Haarlem in het oog. In de afgelopen 24 uur daalde het aantal personen dat het coronavirus onder de leden heeft met 18, van 40 op dinsdag naar 22 op woensdag.

Haarlemmermeer gaat precies de andere kant op: van 26 nieuwe positieve gevallen op dinsdag naar 39 op woensdag. Ook in Hillegom is een flinke stijging te zien: 10 nieuwe besmettingen op woensdag tegen 5 op dinsdag.

Zandvoort kende 7 nieuwe besmettingen (was dinsdag 4), Bloemendaal 5 (6) en Heemstede 6 (was 5).

900.000

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 890.000 Nederlanders positief getest. Dat aantal kan vrijdag boven de 900.000 uitkomen. Als dit tempo aanhoudt, wordt eind januari of begin februari de miljoenste besmetting in Nederland vastgesteld. Van bijna 12.700 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.