Van Dissel: kind lijkt niet bevattelijker voor Britse variant

ANP Producties | Bron: ANP

Kinderen lijken in tegenstelling tot eerdere berichten niet bevattelijker voor de Britse variant van het coronavirus. Dat blijkt uit het laatste onderzoek uit Engeland, zei directeur Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer.

In Engeland nemen de besmettingen met de nieuwe mutant in alle leeftijdscategorieën snel toe. Daar is in verschillende regio's de nieuwe versie het bestaande virus gaan overvleugelen. In Nederland zou de Britse variant het beeld ook in "belangrijke mate kunnen gaan vormen", aldus Van Dissel.

Uit Brits onderzoek kwam in eerste instantie naar voren dat de mutant zich makkelijker verspreidde onder schoolkinderen. Maar dat kwam volgens Van Dissel onder meer omdat het onderzoek werd uitgevoerd in een periode dat Britse scholen nog meer toelieten, terwijl de rest van de samenleving al in lockdown was. Dan krijg je een vertekend beeld.

Kinderen op de basisschool lijken wel minder last te hebben van de Britse versie dan middelbare scholieren. "Ik denk eigenlijk dat uit de laatste gegevens komt dat zeker de jongste groep, dus van het primair onderwijs, weer minder betrokken zijn bij de Britse variant dan het voortgezet onderwijs."

In Nederland onderzoekt het RIVM de gevolgen van de Britse variant voor scholen. Er zijn hier ongeveer honderd gevallen bekend. Afhankelijk van het onderzoek kan het basisonderwijs mogelijk op 25 januari hun deuren weer openen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.