TikTok scherpt regels voor filmpjes van kinderen aan

ANP Producties | Bron: ANP

De veelgebruikte app TikTok past de instellingen voor minderjarige gebruikers aan. Die worden strenger, met het oog op hun "privacy en veiligheid", zoals TikTok het verwoordt.

De accounts van 13-, 14- en 15-jarigen worden standaard op 'privé' gezet. Dat betekent dat de filmpjes die zij plaatsen, alleen te zien zijn voor mensen die het kind heeft goedgekeurd. Als deze tieners hun filmpjes ook met anderen willen delen, moeten ze zelf de instellingen veranderen. Bij hun filmpjes kunnen ze ervoor kiezen dat hun vrienden mogen reageren, of dat niemand kan reageren, maar wildvreemden kunnen sowieso geen opmerkingen plaatsen bij de video's van kinderen.

Andere TikTok-gebruikers kunnen verder alleen de filmpjes van mensen van 16 jaar en ouder downloaden. Bij 16- en 17-jarigen wordt die mogelijkheid aanvankelijk uitgeschakeld en moeten ze zelf de instellingen aanpassen als ze het downloaden toch mogelijk willen maken.

Eerder besloot TikTok al dat gebruikers alleen persoonlijke berichten naar mensen van 16 jaar en ouder konden sturen.

Gebruikers van TikTok kunnen korte filmpjes van zichzelf maken en die delen met anderen. TikTok heeft wereldwijd honderden miljoenen gebruikers. Ook in Nederland is de app populair, onder meer onder basisscholieren. Het is de eerste Chinese app die in het Westen populair is geworden.

De Autoriteit Persoonsgegevens, de Nederlandse privacywaakhond, doet onderzoek naar TikTok. De toezichthouder wil weten hoe de app omgaat met de persoonsgegevens van kinderen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.