Vice-president Pence ziet niets in uit het ambt zetten van Trump

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence ziet er geen heil in om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten door het 25e amendement van de grondwet in werking te stellen. Dat voorziet erin dat de vicepresident de bevoegdheden van de president overneemt als die laatste niet meer in staat is om zijn taken uit te voeren. Volgens Pence zou het toepassen van die grondwettelijke procedure "een vreselijk precedent" scheppen.

Maandag kwam al naar buiten dat Pence en Trump een "goed gesprek" hadden gehad in het Witte Huis en dat de twee "vastbesloten" zijn "om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn". Dat duidde er al op dat Pence het 25e amendement niet wil toepassen, zoals de Democraten hebben voorgesteld naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers.

"Ik geloof niet dat zo'n werkwijze in het belang van ons land is of conform de grondwet", heeft Pence geschreven in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Trump zei eerder dinsdag al dat hij zich geen zorgen maakt over het al dan niet toepassen van het 25e amendement.

Trump hangt woensdag mogelijk wel een tweede impeachmentprocedure boven het hoofd. In het Huis van Afgevaardigden wordt dan gedebatteerd over een aanklacht en wellicht ook gestemd. Meerdere Republikeinen hebben al kenbaar gemaakt dat Trump wat hen betreft uit zijn ambt mag worden gezet en verboden mag worden om zich nog eens kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.