Haarlem volgens TomTom nummer een met meeste vertragingen op de weg

Vrijdag 31 juli in Zandvoort: de drukste dag met auto’s tijdens de coronapandemie© Archieffoto

Van onze verslaggever
Haarlem

In Haarlem waren in 2020 de meeste vertragingen op de weg. Dat meldt het autonavigatiebedrijf TomTom dat de gegevens van autorijders in diverse steden heeft vergeleken.

Door de Covid-19 pandemie was er vorig jaar veel minder verkeer en Haarlem is daar geen uitzondering op. Er waren nauwelijks files en vooral in de spitsuren nam de extra reistijd af met 22 procent.

Uit de TomTom Traffic Index blijkt toch dat de Spaarnestad in 2020 bij wegvertragingen het stokje overneemt van Leiden, gevolgd door Den Haag, en Nijmegen. Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Haarlem een kwart langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Automobilisten deden bijna acht minuten langer over een rit van een half uur. In de spits was de extra reistijd bijna elf minuten bij een rit van een half uur.

Voor de coronacrisis stond de automobilist in Haarlem het langst in de file op dinsdag 21 januari. Door een spoedreparatie in de Velsertunnel stond het verkeer muurvast. Tijdens de coronacrisis was vrijdag 31 juli de drukste dag, met een extra reistijd van bijna 16 minuten. Door de tropische temperaturen stonden er die dag lange files naar Zandvoort en Bloemendaal aan Zee.

De rustigste dag voor Covid-19 was zondag 9 februari. Op die dag luidde het advies om niet de weg op te gaan vanwege storm Ciara. De rustigste dagen tijdens de pandemie waren 29 maart en 27 december. 29 maart was de eerste zondag na de persconferentie van 23 maart waarin de ‘intelligente’ lockdown werd aangekondigd. Ook op de zondag na kerst, 27 december, was het extra rustig op de weg.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.