Go als een pro thuiswerkouder! Tips van ontwikkelingspsycholoog Steven Pont

© Archieffoto ANP

Evelien Engele

De thuiswerkende ouder kan ertegenaan met schoolgaande kinderen die thuis begeleid moeten worden terwijl de fut er langzaam maar zeker uitgaat door de duur van de lockdown. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft tips.

„Onder ouders zie ik dat de combinatie van verschillende rollen en het gevoel tekort te schieten – op zowel je werk als voor je kinderen – voor spanning zorgt”, ervaart Pont.

„Maak aan het begin van de dag een planning en betrek je kinderen daarbij”, adviseert hij.

Zo is het voor iedereen duidelijk wat de verwachtingen zijn. Maak duidelijk wanneer je wel en niet voor schooltaken beschikbaar bent en zorg voor solo tijd: tijd voor jou alleen om je vol op je werk te kunnen focussen. E

n toegegeven; hoe jonger het kind, hoe korter die tijd voor jezelf is. Maar wat in ieder geval met zo’n schema overeind blijft, is dat je zelf de regie houdt en het verloop van de dag je minder overkomt. En is er een conflict, kom er op een rustig moment op terug en kijk wat erachter schuilt zodat het een volgende keer niet opnieuw opspeelt.

„Want een conflict is het waard om op terug te komen.”

Absoluut onmisbaar dagonderdeel is trouwens genoeg buitenlucht en beweging. Dus op naar de supermarkt voor een lunchwandelingetje voor een broodje to go met je kiddo. En sla daarbij de speeltuin of het voetbalveldje vooral niet over.

„Die kinderlijven schreeuwen om fysiek in actie te komen; laat ze hun energie dus kwijt kunnen. Want pas als het lijf rustig is, is ook het hoofd rustig: de basis om tot leren te komen. Elke dag weer.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.