Twijfel over betalen voor saldolijfrente, maar het klopt wel

© Illustratie Getty Images

Durk Geertsma

De heer Dirks vraagt zich namens iemand die hij helpt met de financiën af, waarom er met ingang van dit jaar iets verandert bij de uitkering van de saldolijfrente.

Tot vorig jaar werd door verzekeraar Interpolis de belasting ingehouden en het bedrag netto uitbetaald. ,,Nu moest er gekozen worden tussen óf het bedrag ineens uitkeren of een bruto maanduitkering, waarbij ze dan jaarlijks aangifte moet gaan doen. Ik vind het raar dat Interpolis dit zo doet.’’

Een saldolijfrente is een levensverzekering waarbij de premies (of koopsom) die betaald is, niet aftrekbaar waren. Daarom worden de uitkeringen pas belast op het moment dat zij meer gaan bedragen dan de betaalde inleg. Dit heet de saldomethode. Met de invoering van de Wet Inkomstenbelasting in 2001 is de wetgeving hiervoor gewijzigd.

Directeur René Kuijs van de Triangelgroep in Alkmaar zegt dat er niks vreemds aan de actie van Interpolis is. Tot en met 31 december 2020 kon gebruik worden gemaakt van een overgangsregeling. Daarna moest een keuze worden gemaakt. Kuijs: ,,Het is inderdaad zo klaar als een klontje. Klanten konden erop voorsorteren afhankelijk van de afgesloten polis. In 2020 wordt het rentebestanddeel in een zuivere saldolijfrente (er is dus voor deze lijfrente in het geheel geen aftrek genoten) belast in box 1.

Indien de polis doorloopt zal de polis worden belast in box 3 (vermogen). Hierbij zijn de uitkering niet belast maar dient de waarde jaarlijks te worden opgenomen in box 3.’’

Meer informatie op de site van de belastingdienst. http://bit.ly/OMB_LIJFRENTE

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.