Eerste vaccinatiecampagne in Afrika

ANP Producties | Bron: ANP

De eerste vaccinatiecampagne in Afrika is gestart op de Seychellen, een eilandenrepubliek ten noorden van Madagaskar. De president (Wavel Ramkalawan), zijn vrouw en enkele tientallen andere prominenten kregen als eersten een injectie in een ceremonie in een ziekenhuis in de hoofdstad Victoria die op tv te volgen was. De president riep iedereen daarbij op "zich te laten inenten om deze ziekte (Covid-19) te voorkomen".

De Seychellen tellen bijna 100.000 inwoners. De regering heeft het Chinees vaccin van Sinopharm en de China National Biotec Group (CNBG) ingezet in de campagne tegen het gevreesde coronavirus. Er zijn momenteel 50.000 doses beschikbaar die zijn geschonken door de Verenigde Arabische Emiraten. Eind januari worden 50.000 doses verwacht van de farmaceuten van de Universiteit van Oxford en Astra/Zeneca. Die zijn betaald door India.

Het land is naar verhouding nauwelijks door het virus getroffen. Er zijn vijfhonderd besmettingen vastgesteld maar slechts één patiënt is overleden en bijna 230 mensen die het virus momenteel onder de leden hebben hebben zijn niet ernstig ziek.

Onder de Afrikaanse landen die zich voorbereiden op de start van een nationale campagne is Marokko, dat ook vaccins van Sinopharm en van Oxford-Astra/Zeneca heeft besteld. Marokko wil vanaf half januari circa 25 miljoen mensen gratis vaccineren, als eersten mensen die werken in de gezondheidszorg, het onderwijs, het veiligheidsapparaat en kwetsbare ouderen. Het land heeft ook elders vaccins besteld en een particuliere onderneming gaat mogelijk het Chinese vaccin in Marokko maken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.