Twitter en Trump: van sprookjeshuwelijk naar vechtscheiding | Commentaar

Donald Trump spreekt zijn aanhangers toe op 6 januari, de dag van de bestroming van het Capitool.© Foto Hollandse Hoogte / AFP

Annelies Karman

Trump en Twitter. Jarenlang profiteren de president van de Verenigde Staten en het sociale medium van elkaar. Trump kan via het platform direct zijn achterban bereiken zonder tussenkomst van kritische journalisten. Hij sneert op Twitter naar andere wereldleiders, ontslaat ministers met een tweetje en blijft in 280 tekens beweren dat de verkiezingen ’gestolen’ zijn. En voor het platform is het ook een mooie verbintenis. Twitter bindt dankzij de 88,7 miljoen volgers van @realDonaldTrump een hoop trouwe gebruikers aan zich.

Acht jaar is het een sprookjeshuwelijk. Maar de laatste periode begint het voor Twitter ongemakkelijk te worden. Terwijl Donald Trump het hele huwelijk al meer leugens rond strooit dan hij de waarheid typt, vindt het sociale medium het pas eind 2019 te gortig worden.

Tot dan is het argument dat de president een publieke figuur is die zijn mening moet kunnen verkondigen. Twitter neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud. Sinds een jaar toont het medium wel waarschuwingen bij de berichten van Trump. De tweets van de president blijven gewoon staan. Zijn leugens nog leesbaar. Alleen met disclaimer.

Twitter geeft de president na de bestorming van het Capitool eerst alleen een waarschuwing. Hij moet buitenshuis twaalf uur afkoelen voordat hij de echtelijke sponde weer in mag. Na deze tijdelijke ban krijgt hij nog één kans. Direct gaat hij weer over de schreef. Na een korte vechtscheiding wordt het heethoofd voorgoed het huis uitgeschopt. Een permanente ban. Het account @realDonaldTrump definitief gesloten.

Dat komt hard aan bij de bijna ex-president. Hij is zijn comfortabele directe lijn met zijn achterban kwijt. Jarenlang kon hij zijn fans direct toespreken, zonder te worden gehinderd door feiten en kritische journalisten. Zonder wederhoor, zonder factcheck, grotendeels zonder disclaimer. Hij kreeg 74,2 miljoen stemmen, bijna twaalf miljoen meer dan in 2016. Mede doordat hij van het techplatform vrij baan kreeg.

Pas vlak voor zijn vertrek uit het Witte Huis, pas nadat de president aanhangers ophitste om het Capitool te bestormen en pas nadat iedereen Donald Trump heeft laten vallen, maakt Twitter het uit. Twitter toont zich daarmee net zo opportunistisch als zijn kersverse ex.

Lees ook: Donald first: Trump houdt niet van zijn land, alleen van zichzelf | commentaar

Het account van Trump op Twitter is geblokkeerd, zijn berichten niet meer leesbaar.© Foto EPA

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.