Meerderheid Amerikanen wil aftreden of afzetting Trump

ANP Producties | Bron: ANP

Een meerderheid van de Amerikanen vindt dat president Donald Trump het Witte Huis moet verlaten voor de officiële machtsoverdracht aan Joe Biden op 20 januari. Twee derde houdt het staatshoofd verantwoordelijk voor het ophitsen tot de bestorming van het Capitool woensdag en 56 procent vindt dat dat directe gevolgen voor zijn positie moet hebben. Dat blijkt uit een peiling van de zender ABC News en onderzoeksbureau Ipsos.

Veruit de meesten van de voorstanders van het afzetten of aftreden van de Republikeinse president zijn aanhangers van de Democratische partij.

De druk op Trump om af te treden groeit. De Democraten brengen naar verwachting komende week een aanklacht uit die kan leiden tot afzetting van de president, zijn 'impeachment'. Twee Republikeinse senatoren hebben zich ook uitgesproken voor het vertrek van Trump, hoewel zij niet hebben gezegd of ze een afzettingsprocedure zullen steunen.

Door de bestorming van het parlement kwamen vijf mensen om het leven, onder wie een politieagent.

Uit de peiling blijkt ook dat twee derde van de Amerikanen vindt dat Biden legitiem de verkiezingen heeft gewonnen. Van de mensen die zich nog altijd niet bij het verlies van Trump willen neerleggen is 99 procent Republikeins.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.