Vermoedelijke brokstukken vermist Indonesisch vliegtuig gevonden

ANP Producties | Bron: ANP

Voor de kust van Java zijn vermoedelijke brokstukken gevonden van een vermist vliegtuig met 62 mensen aan boord van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Sriwijaya Air, heeft een functionaris belast met de zoektocht zaterdag gezegd.

Volgens transportminister Budi Karya Sumadi waren er vijftig passagiers en twaalf bemanningsleden aan boord. Onder de passagiers bevinden zich zeven kinderen en drie baby's, meldden lokale media.

Het vliegtuig wordt sinds het opstijgen in Jakarta zaterdagmiddag (lokale tijd) vermist. Van de Boeing 737-500 is niets meer vernomen sinds het slechts 20 kilometer van de luchthaven en enkele minuten na het opstijgen boven de Javazee in buurt van het eiland Lancang vloog, meldden plaatselijke media.

Transportminister Budi meldde dat de luchtverkeersleiding na enkele minuten in de gaten kreeg dat het toestel niet op de juiste koers vloog en contact zocht met het toestel. "Niet lang daarna, binnen enkele seconden, verdween vlucht van SJ 182 van de radar", zei Budo tegen de website Republika.

Sonar en onderzeeër

De luchtvaartautoriteiten zijn op zoek naar het 26 jaar oude toestel dat op weg was naar het 700 kilometer noordelijker gelegen Pontianak in de provincie West-Kalimantan op het eiland Borneo. Op de plaats van de vermoedelijke crash wordt met sonar en mini-onderzeeërs naar het vermiste vliegtuig gezocht.

Vlucht SJ 182 van Sriwijaya Air zou volgens het vluchtschema zaterdag om 13.40 uur lokale tijd (07.40 uur Nederlandse tijd) vertrekken voor een circa 90 minuten durende vlucht naar Borneo, blijkt uit gegevens van website FlightRadar24. Het toestel verloor volgens de website enkele minuten na het opstijgen meer dan 3300 meter hoogte in minder dan een minuut.

Op sociale media zijn beelden te zien van lokale vissers met gevonden brokstukken, maar het is nog niet duidelijk of deze afkomstig zijn van het verongelukte toestel. Het gaat om onder meer stukken metaal en bedrading. Ook zou een spijkerbroek uit het water zijn opgevist.

Op Supadio International Airport in Pontianak, de plaats van bestemming van het toestel, hebben zich familieleden van de vermiste passagiers verzameld. Zij worden opgevangen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.