Rechter verbiedt website met zwarte lijst namen van artsen

Annemarie de Jong
Amsterdam

De rechtbank Midden-Nederland verbiedt de zwarte lijst met namen en foto’s van artsen en andere zorgverleners op internet.

Stichting Stop Online Shaming (SOS) spande eind vorig jaar een kort geding aan tegen de website ’zwartelijstartsen’ van de Stichting Slachtoffers Iatrogene Nalatigheid (SIN-NL). SOS eiste dat initiatiefneemster Sophie Hankes stopte met termen als ’zwarte lijst’, ’falende arts’ en ’medische misdrijven’. Op de site ook namen en foto’s van medische kopstukken als Jaap van Dissel van het RIVM.

Volgens SOS wekte ze met de zwarte lijst de indruk dat je als patiënt maar beter uit handen van deze medici kunt blijven. Hankes sprak van ’vrijheid van meningsuiting’ en het beschermen van burgerbelangen.

In het vonnis noemt de rechtbank de website en domeinnaam zwartelijstartsen ’onrechtmatig’. „Belangenafweging tussen recht op eer en goede naam van de artsen en recht op vrijheid van meningsuiting valt in het voordeel uit van recht op eer en goede naam.” Bovendien is de verwerking van persoonsgegevens op de website volgens de rechter in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.