De Amerikaanse veiligheidsdienst zou een werkbezoek aan de IJmond moeten brengen, vindt Joris Brussel | column

Joris Brussel.© Foto Heleen Vink

Joris Brussel

We zijn een kleine week in 2021 en ondanks alle goede voornemens is het al gelijk een zooitje. Zo was het Beverwijkse gemeentehuis woensdagmiddag dicht nadat een verwarde man gedreigd had ’iets in het pand te doen’.

Het klinkt wat cryptisch, maar hij zal met ’iets doen’ vast niet bedoelen dat hij een nieuw rijbewijs zou komen afhalen. Agenten met kogelwerende vesten bewaakten het gemeentehuis en het voltallige personeel werd verzocht binnen te blijven. Volgens een whatsappje dat iemand van de gemeente had gehad, had het er schijn van dat de verwarde persoon wilde komen schieten.

Al met al een opmerkelijk nieuwsfeit, maar nog geen paar uur later voltrok zich een andere bedreiging van een overheidsinstituut aan de andere kant van de wereld. Natuurlijk van een heel andere orde van grootte. Maar het lijkt me best apart dat je als medewerker van de Beverwijkse gemeente thuiskomt, tijdens het toetje aan je gezin vertelt dat er gelukkig niemand het gemeentehuis is binnen gedrongen om vervolgens het nieuws op tv aan te zetten en te zien hoe bewapende, radicale Trump-aanhangers door de gangen van het Amerikaanse Capitool rennen.

Nu zal het ene nieuws de wereldpolitiek ietsje meer bezighouden dan het andere, maar dat het uitgerekend op dezelfde dag gebeurt, is typisch. Een andere overeenkomst is dat er na beide incidenten flink geëvalueerd zal worden. Hoewel, in Beverwijk liep het – mogelijk door het adequaat handelen – met een sisser af. Als je kijkt naar het aantal doden, gewonden, arrestaties en bizarre beelden uit Washington kan je je afvragen hoe dik de rapporten daar zullen zijn. Ik ben geen veiligheidsexpert.

Maar volgens mij kan er gesteld worden dat er wel wat blunders zijn gemaakt bij het afhouden van deze bizarre bestorming. Wellicht kan de Amerikaanse veiligheidsdienst daarom als de storm is gaan liggen, een werkbezoek plannen aan de IJmond. Om van de lokale politie en burgemeester Smit tips te krijgen over een crisisaanpak bij een dreiging door verwarde personen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.