Bord met de 10 geboden hing in Rijksmuseum | rubriek Grote Kerk Beverwijk

Het bord wordt op zijn plaats teruggehangen.© Foto Grote Kerk

Jan Kramer
Beverwijk

Bij de herinrichting van de Grote Kerk kwamen er geen beelden terug, geen altaren of heilige hoekjes. Wanneer je in de huidige kerk de rouwborden en het orgel wegdenkt ziet het er kaal uit. Wel mogelijk was mooi houtsnijwerk en een versierd bord met een stichtende tekst.

Het 10-geboden bord dat boven de zij-ingang hangt is uit het jaar 1602, de maker is onbekend. Het heeft een brede omlijsting, versierd met krulwerk en Vredeman de Vries-motieven. Zoals hierboven te zien is, is de achterkant ook beschilderd en voorzien van een tekst uit 1 Cor. XI:23-26 en 1 Cor. X:16. Naast de deur van de zij-ingang is een afbeelding van die achterkant te zien en de tekst te lezen. In vroeger tijden heeft dit bord boven het koorhek gestaan zodat beide zijden te zien waren.

Dit 10-geboden bord heeft in 2018/2019 een periode in het Rijksmuseum in Amsterdam gehangen in het kader van een expositie over de tachtigjarige oorlog. Op de afbeelding is te zien hoe ze het op 30 januari 2019 weer op zijn plaats terughangen.

Mozes heeft de 10 geboden op de berg Horeb van God ontvangen, gebeiteld in een paar tafelen. Het zijn eeuwenlang de normen geweest voor de westerse samenleving. We kennen natuurlijk „Gij zult niet stelen”, „Gij zult niet doden” en „Gij zult geen valse getuigenis afleggen.” Maar het meest fascinerende gebod vind ik wel „Eert uw vader en uw moeder.” Blijkbaar was het toen al een kwestie die niet vanzelfsprekend was en waar mensen op gewezen moesten worden.

Hebben de joden, toen ze door de woestijn trokken, geklaagd over de ouderen? Dat ze niet goed kunnen meekomen, dat het dor hout is, mensen die hun tijd gehad hebben? En is deze leefregel bedoeld om op te roepen de ouderen te eren en ze met hun levenservaring in te zetten waar ze van betekenis kunnen zijn?

Volgende keer de preekstoel, het centrum van de nieuwe kerk.

De Grote Kerk vertelt

De geschiedenis van de Grote Kerk is verbonden met Beverwijk en haar bewoners. Hoe zeer dit

het geval is maakt Jan Kramer duidelijk door wekelijks

te vertellen hoe het de Grote Kerk door de eeuwen heen is vergaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.