Vier doden gevallen bij bestorming Capitool, ruim 50 aanhoudingen

ANP
WASHINGTON

Bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw door aanhangers van president Trump in Washington zijn woensdag vier doden gevallen, meldt de hoofdstedelijke politie. De politie heeft 52 arrestaties verricht.

Drie van de sterfgevallen waren het gevolg van een "medisch noodgeval". Wat dat daar precies mee wordt bedoeld, is nog onduidelijk. De andere dode is de vrouw die in het Capitool was neergeschoten en later aan haar verwondingen overleed. Veertien politieagenten zijn gewond geraakt bij de onlusten, van wie twee ernstig.

De politiecommandant zei daarnaast dat er pijpbommen zijn aangetroffen bij de hoofdkwartieren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij. In een voertuig dat bij het Capitool geparkeerd stond, werd een koelapparaat aangetroffen dat molotovcocktails bevatte.

Politiechef Robert Contee meldde dat 47 van de 52 arrestaties werden verricht vanwege overtredingen van de avondklok die de burgemeester had ingesteld. Van de aanhoudingen vonden er 26 plaats op het terrein van het Capitool.

Lees ook: Trump-supporters bestormen Capitool in Washington: zitting Amerikaanse Senaat afgebroken, Nationale Garde wordt ingezet [video]

Joe Biden

Het Amerikaanse Congres heeft uiteindelijk officieel kunnen vastleggen dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Vicepresident Mike Pence heeft dit met een verklaring over de uitslagen van de kiesmannen geformaliseerd in een zitting van beide kamers van het Amerikaanse Congres.

Die moeten in een ceremonie de uitslagen van de verkiezingen bekrachtigen. Normaal is dat een plechtigheid van een half uur, maar dit keer ontaardde de plechtigheid in totale chaos door de bestorming van het gebouw van het Capitool.

De zitting moest worden onderbroken en de congresleden moesten uitwijken. Het duurde uren voor de overrompelde politie de orde had hersteld en de betogende tegenstanders van Joe Biden uit het pand hadden verdreven. De ceremonie werd ook vertraagd door bezwaren van enkele congresleden tegen verkiezingsuitslagen.

In de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) kon Pence uiteindelijk bekrachtigen dat Biden gewonnen heeft en 20 januari president wordt.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.