FIOD doorzoekt woningen in zaak faillissementsfraude

ANP Producties | Bron: ANP

De FIOD heeft donderdag drie woningen doorzocht in Doetinchem, Ede en de gemeente Beuningen, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen. De dienst heeft drie verdachten op de korrel die vermoedelijk 600.000 euro hebben onttrokken aan inmiddels failliete boedels. De schulden binnen de faillissementen zijn opgelopen tot ruim 5 miljoen euro.

Volgens de FIOD hielden de drie verdachten (43, 45 en 48 jaar) er een "flamboyante levensstijl" op na, met grote woningen, luxueuze auto's en dure horloges. Bij de doorzoekingen zijn administratie, horloges, drie auto’s en een scooter in beslag genomen. De verdachten zijn vooralsnog niet aangehouden, meldt de dienst.

Het onderzoek kwam op gang na de aangifte van een curator, die fraude vermoedde. "Schuldeisers werden door verdachten voortdurend aan het lijntje gehouden en niet betaald", aldus de FIOD. "Ook werknemers waren al geruime tijd niet betaald. De verdachten weigeren de curator inzage te geven in de administratie van de ondernemingen."

Medische handschoenen

Bij een van de inmiddels failliete ondernemingen is tijdens de schaarste van medische COVID-19-beschermingsmiddelen een grote order van medische handschoenen geplaatst. Deze is ook betaald, aldus de FIOD. De betrokken onderneming had niet eerder gehandeld in medische beschermingsmiddelen en heeft de handschoenen nooit ingekocht. Na betaling is het geld grotendeels overgemaakt op bankrekeningen van twee van de verdachten.

Het faillissement van drie ondernemingen is volgens de dienst vermoedelijk mede veroorzaakt door het overboeken van geld uit die ondernemingen naar privé-bankrekeningen van de drie verdachten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.