Capitoolpolitie houdt dertien verdachten aan voor bestorming

ANP Producties | Bron: ANP

De politie van het Capitool heeft dertien verdachten aangehouden voor de bestorming op woensdag, maakte commissaris Steven Sund bekend. Ook is de eigenaar aangehouden van een verdacht voertuig dat bij het Capitool geparkeerd stond.

Volgens de politie van Washington DC, een andere organisatie dan de politie van het Capitool, zijn vier mensen omgekomen bij de bestorming en zijn er in totaal 68 arrestaties verricht.

Het gros van de arrestanten wordt ervan verdacht het complex onwettig te zijn binnengedrongen, zei Sund. Bij anderen gaat het om verdenkingen van onder andere het aanvallen van een politieagent en het onwettig dragen van vuurwapens of munitie.

Bewakingsvideo's

Volgens de politiechef worden bewakingsvideo's bekeken om nog meer verdachten in het vizier te krijgen. Ook vindt er na de aanval een "grondige evaluatie" plaats van de beveiligingsplannen en -procedures die de Capitoolpolitie hanteert. Amerikaanse politici vragen zich in Amerikaanse media af waarom de beveiliging niet beter op de orde was en willen dat een onderzoek wordt ingesteld naar het optreden van de politie.

Sund stelt dat er voor de aangekondigde protesten op woensdag een "robuust beveiligingsplan" lag, maar dat dit soort "massale rellen" tot de buitencategorie behoren. "Dit ging om crimineel oproerend gedrag. De acties van de Capitoolagenten waren heroïsch gezien de situatie waar ze zich in bevonden."

Dodelijke schietpartij

De politiebaas deelde mee dat een agent die betrokken was bij een dodelijke schietpartij in het Capitool, geschorst is. Volgens Sund vuurde de agent in kwestie zijn dienstwapen af toen demonstranten het Huis van Afgevaardigden binnen probeerden te dringen, waar Congresleden bijeen waren gekomen om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bekrachtigen.

Een vrouw werd geraakt en overleed later in het ziekenhuis. De agent in kwestie is met verlof gestuurd hangende het politieonderzoek naar het schietincident, aldus Sund.

De politiechef van het Capitool bevestigt dat het slachtoffer Ashli Babbit heet. Verschillende media meldden eerder al de identiteit van de vrouw, die uit San Diego kwam en volgens familieleden een fervent aanhanger was van Trump. Ook zou ze een oorlogsveteraan zijn die vier keer op missie ging met de Amerikaanse luchtmacht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.