'Plek van lichaamsvet bepaalt risico van overgewicht bij Covid'

ANP Producties | Bron: ANP

Niet iedereen met overgewicht loopt extra gevaar bij een coronabesmetting, maar wel de mensen met een dikke buik. Vet op de heupen bijvoorbeeld maakt minder uit.

Dat hebben medisch onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam volgens eigen zeggen vastgesteld. "'De plaats waar het vet zit, is belangrijk voor het risico op een ongunstig verloop bij Covid-19", aldus Cathelijne van Zelst, arts-onderzoeker.

Ze volgde met collega 's 86 patiënten met Covid-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Daarbij werd gekeken naar omtrek van buik én heup. Van deze groep kregen 31 patiënten ernstige problemen met hun longen. Zij moesten zuurstof toegediend krijgen of opgenomen worden op de intensive care. Vervolgens werden vergelijkingen gemaakt met patiënten met een milder verloop van de coronabesmetting.

Ongezonde levensstijl

De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij Covid. Dat overgewicht een rol speelt bij het verloop van deze ziekte, was al wel bekend.

De bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.