Belgische actrices betichten tv-gezicht van #metoo-gedrag

ANP Producties | Bron: ANP

Negen Belgische vrouwen uit de televisiewereld beschuldigen gewezen tv-gezicht Bart De Pauw van seksueel getinte stalking en ander grensoverschrijdend gedrag. Onder hen zijn actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn.

De beschuldigingen doken voor het eerst op in 2017. De Vlaamse omroep VRT zette De Pauw kort daarna op non-actief. De presentator, acteur en programmamaker houdt vol dat hij niemand heeft aangerand, maar slechts sms'jes heeft verstuurd op een "flirterige" toon.

De vrouwen bleven tot dusver in de luwte, maar hebben zich woensdag voor het eerst publiekelijk uitgesproken. Hun identiteit was uitgelekt. Naast actrices Cafmeyer, Feryn, Liesa Naert en Ella-June Henrard hebben ook vijf vrouwen achter de schermen, zoals programmamaaksters en kleedsters, De Pauw beschuldigd.

Rechtszaak

"Het enige dat wij willen, is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt", laten ze volgens Belgische media weten aan de vooravond van een rechtszaak die ze tegen De Pauw hebben aangespannen. "Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt." De negen zijn "opgelucht dat de rechtszaak eindelijk van start gaat" maar tegelijkertijd blijven ze "betreuren we dat dit alles via de gerechtelijke weg moet lopen". Ze hopen andere slachtoffers aan te moedigen ook hun verhaal te doen.

De rechtszaak tegen De Pauw begint volgende week donderdag. Hem hangt tot twee jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Mogelijk volgt nog een tweede proces. De Pauw wil de VRT dwingen een schadevergoeding van 12 miljoen euro te betalen omdat hij door zijn gedwongen vertrek inkomsten heeft misgelopen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.