Oproep Trump aan demonstranten: blijf vreedzaam

ANP Producties | Bron: ANP

Na de bestorming van het Capitool in Washington door zijn aanhangers heeft president Donald Trump alsnog een oproep aan hen gedaan om vreedzaam te blijven. "Steun onze politie en handhavers. Zij staan aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!", twitterde de president.

Een half uur later twitterde Trump nogmaals dat de demonstranten in het Capitool vreedzaam moeten "blijven". Hij schreef ook: "Geen geweld! Onthoud, WIJ zijn de partij van orde en gezag."

Tijdens de bestorming schreef de president dat "de Verenigde Staten de waarheid eisen". Hij klaagt al maanden over fraude bij de door hem verloren presidentsverkiezingen. Hij wilde dat vicepresident Mike Pence woensdag zou ingrijpen, maar die doet dat niet, tot woede van Trump.

Getergd

De Democratische fractievoorzitter in de Senaat reageerde getergd op het verzoek van Trump om vreedzaam te demonsteren. "Daar is het nu een beetje te laat voor, toch?", sneerde Chuck Schumer op Twitter.

Schumer en de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, nemen geen genoegen met de oproep van Trump om protesten vreedzaam te houden. De president moet eisen dat betogers zich terugtrekken, zeggen de prominente Democraten in een gezamenlijke verklaring.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.