Donald first: Trump houdt niet van zijn land, alleen van zichzelf | commentaar

GerBen van ’t Hek

Een groot staatsman dient met het hoofd zijn land, maar houdt er van met heel zijn hart. In het hart van Trump is alleen maar plaats voor houden van zichzelf: Donald First. En het brein van de vertrekkende president blijkt zo verdorven dat hij met zijn eigen ondergang zonder scrupules een heel land meetrekt.

Een staatsgreep. Kan de door Donald Trump georkestreerde bestorming van het Capitool in Washington anders worden gelabeld dan dat? De president die hardnekkig blijft bestrijden dat hij de verkiezingen heeft verloren, stak gisteren hoogstpersoonlijk de lont in het kruitvat. En hield er gretig een vlammetje bij.

Op de ’stoep’ van het Witte Huis sprak de president een menigte trouwe aanhangers toe. In een uur draaide hij zijn grijsgedraaide plaat met oneliners over fake news, corrupte media en gestolen verkiezingen maar weer eens af. Om op Twitter zijn opruiende retoriek te vervolgen: niet Joe Biden maar hij heeft recht op het Witte Huis.

Zonder het met zoveel woorden te zeggen, riep hij ’sterke’ Republikeinen op om de overwinning op te eisen. En dat op de straten in het democratisch hart van Amerika te doen. Daarop trok een steeds groter wordende groep Trump-fanaten op naar het Congres waar op dat moment een gezamenlijke zitting van beide kamers bezig was om de verkiezingswinst van Biden te bekrachtigen.

’Trumps trash’ nam bij de eerste aanval bezit van de trappen van het Capitool en drong vervolgens de senaatszaal binnen. En spuwde daarmee opzichtig op de democratie. Het leverde iconische beelden op van een iconische chaos. Passend bij derdewereldlanden en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, maar ongekend voor Amerika sinds de burgeroorlog in de negentiende eeuw.

Het betekent een ongekende stresstest voor de Amerikaanse democratie die het ’grootste land ter wereld’ doormaakt. Hoe veerkrachtig de VS zijn, zal de komende dagen, weken moeten blijken. De erfenis die Trump doelbewust achterlaat, is die van pure chaos. Dat hij zelfs niet met een vroege tweet de opstand probeerde te luwen, was alleszeggend. De liefde van Donald Trump voor Amerika toonde aan het slot van zijn bewind zijn ware gezicht: dat van pure minachting. Een kleinere staatsman heeft dit grote land nooit gehad.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.