Democraten pakken eerste Senaatszetel in Georgia

ANP Producties | Bron: ANP

De Democraten veroveren in Georgia zeker een van de twee Senaatszetels op de Republikeinen. De Democraat Raphael Warnock verslaat volgens meerdere grote nieuwszenders de Republikein Kelly Loeffler. Als de Democraten ook de tweede verkiezing winnen in de staat, zijn de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat kwijt.

De Democraten moeten beide Senaatsverkiezingen in Georgia winnen om de machtsbalans in de Senaat te laten omslaan. De twee andere kandidaten zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace. Hoewel al zo'n 98 procent van de stemmen is geteld, durven grote media nog niet te voorspellen wie de tweede zetel gaat winnen: de Republikeinse senator David Perdue of zijn Democratische uitdager Jon Ossoff. Die loopt zo'n 4000 stemmen voor op zijn rivaal.

De uitkomst van die verkiezing kan grote gevolgen voor de aankomende president Joe Biden. Als Perdue zijn zetel weet te behouden, hebben de Republikeinen 51 van de 100 zetels in de Senaat. Dan kunnen ze het Biden daar flink lastig maken. De Democraten hebben geen meerderheid van de zetels nodig. Als de stemmen in de Senaat staken, heeft de vicepresident van de VS de beslissende stem. Dat is straks Democrate Kamala Harris.

Eerste zwarte senator

In Georgia kon vorig jaar ook al worden gestemd over de Senaatszetels. Toen kreeg geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen. Daarom moesten de verkiezingen deze week worden overgedaan. Ook de presidentsverkiezingen liepen in Georgia uit op een nek-aan-nekrace. De Democraat Biden won uiteindelijk nipt van zittend president Donald Trump van de Republikeinse Partij.

Georgia stond lange tijd bekend als een bolwerk van de Republikeinen. Het is volgens Amerikaanse media de eerste keer sinds 2005 dat een Democraat de staat mag vertegenwoordigen in de Senaat. Warnock gaat ook geschiedenis schrijven als de eerste zwarte senator uit Georgia.

Een geëmotioneerde Warnock bedankte zijn aanhangers en vertelde dat hij ook een stem had gekregen van zijn moeder. Hij omschreef haar als een 82-jarige vrouw die "vroeger andermans katoen plukte" en nu heeft geholpen haar zoon naar de Senaat te sturen. "We kregen te horen dat we deze verkiezing niet konden winnen", zei de politicus, die stelde dat nu is gebleken dat "alles mogelijk is".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.