Organisatie uit bedrijfsleven VS dringt aan op aftreden Trump

ANP Producties | Bron: ANP

Een organisatie die duizenden grote bedrijven vertegenwoordigt in de Verenigde Staten wil dat president Donald Trump uit zijn ambt wordt gezet. Volgens Jay Timmons, het hoofd van de National Association of Manufacturers, "zet Trump aan tot geweld in een poging om de macht te behouden". Iedere gekozen bestuurder die Trump verdedigt zou zijn eed op de grondwet schenden en de democratie verwerpen ten gunste van anarchie.

Timmons, die onder meer olieconcern ExxonMobil, farmaceut Pfizer en autobouwer Toyota tot zijn achterban mag rekenen, deed zijn uitspraken naar aanleiding van de onlusten in Washington. Vicepresident Mike Pence zou volgens Timmons serieus moeten overwegen om met andere invloedrijke politici samen te werken om een ​​beroep te doen op het 25e amendement uit de grondwet. Dat amendement geeft weer hoe en wanneer een president niet geschikt wordt geacht om het ambt uit te oefenen.

Meerdere partijen uit het Amerikaanse bedrijfsleven hebben al gereageerd op de onrust. Maar zij gaan in hun verklaringen niet zo ver als Timmons. Zo heeft de invloedrijke lobbygroep Business Roundtable Trump politici opgeroepen om actie te ondernemen en een einde te maken aan de bezetting van het Capitool door boze Trump-aanhangers. "De chaos die zich ontvouwt in de hoofdstad van het land is het resultaat van onwettige pogingen om de legitieme, democratisch tot stand gekomen verkiezingsuitslagen ongedaan te maken. Het land verdient beter", aldus de vereniging voor topbestuurders van belangrijke Amerikaanse bedrijven. Onder anderen Amazon-baas Jeff Bezos en Apple-topman Tim Cook zijn lid van de Business Roundtable.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.