Britse coronavariant vastgesteld bij zo'n 50 mensen in Nederland

ANP Producties | Bron: ANP

De waarschijnlijk extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus is inmiddels bij zo'n 50 mensen in Nederland vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dat aantal woensdagavond.

In de middag had de GGD Rotterdam-Rijnmond al bekendgemaakt dat zeker 30 mensen uit die regio besmet zijn geraakt met de gemuteerde versie. Deze besmettingen houden verband met de uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek. Ze zijn inbegrepen bij de circa 50 gevallen waar het RIVM over rapporteert.

Ook in Amsterdam is een cluster van meerdere besmettingen. Diverse mensen bij wie de Britse variant is ontdekt waren in het Verenigd Koninkrijk geweest, maar niet iedereen.

Besmettelijker

"De variant lijkt besmettelijker te zijn, maar tot nu toe is er geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan met de variant die op dit moment het meeste in Nederland gevonden wordt", schrijft het RIVM. Britse experts hebben dat eerder ook gezegd. Zij schatten in dat de nieuwe mutatie tot 70 procent besmettelijker kan zijn dan de eerdere versies van het virus. Dat zou ook verklaren hoe deze nieuwe variant in een tijdsbestek van weken de meest voorkomende in Londen kon worden.

Het onderzoek naar de uitbraak in Bergschenhoek is uitgebreid naar andere scholen en buitenschoolse opvanglocaties. Om te bepalen welke coronavariant iemand heeft opgelopen, is meer nodig dan een standaard coronatest. Laboratoria van het RIVM en het Erasmus MC brengen wekelijks van 350 tot 500 monsters de volledige genetische informatie van het virus in kaart. "Als er aanleiding is, zijn er mogelijkheden om dit onderzoek uit te breiden", aldus het RIVM. Dat gebeurt nu dan ook rond de uitbraak in Bergschenhoek.

Kabinet

Het kabinet maakt zich al langer zorgen over de Britse coronavariant, zegt een woordvoerder van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Daarom is het Outbreak Management Team (OMT) ook om advies gevraagd, ook over de rol die kinderen mogelijk spelen bij de verspreiding. Het advies wordt uiterlijk dit weekeinde verwacht.

Minister-president Mark Rutte waarschuwde dinsdag al dat de jongste ontwikkelingen weinig hoop bieden op versoepeling van de strenge lockdown die medio december werd ingesteld. Volgens Haagse bronnen is de kans groot dat die maatregelen, die nu nog gelden tot 19 januari, met zeker twee weken worden verlengd.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.