Stembureaus Georgia dicht: Democraten aan kop in eerste cijfers

ANP Producties | Bron: ANP

De stembureaus voor de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia zijn rond 01.00 uur Nederlandse tijd gesloten. De Democratische kandidaten Jon Ossoff en Raphael Warnock gaan in de eerste cijfers aan de leiding tegen de Republikeinse senatoren David Perdue en Kelly Loeffler.

De verkiezingen in Georgia geven de doorslag in wie het voor het zeggen krijgt in de Senaat in Washington. Als de Republikeinen hun meerderheid in het hogerhuis van het Amerikaanse parlement behouden, kunnen zij het aankomend president Joe Biden de komende vier jaar lastig maken met zijn beleid en zijn benoemingen.

Met 5 procent van het verwachte aantal stemmen geteld gaat de Democraat Ossoff met 68,4 procent van de stemmen aan de leiding in de verkiezingsrace tegen de Republikein Perdue (31,6 procent). De andere Democratische kandidaat, Raphael Warnock, gaat met 69,2 procent aan de leiding tegenover de 30,8 procent voor senator Loeffler.

De eerste cijfers kunnen geflatteerd zijn in het voordeel van de Democraten, aangezien de meeste getelde stemmen uit Fulton County komen, een stedelijk district waarin ook de hoofdstad Atlanta ligt. Daar wordt overwegend op de Democraten gestemd. Uit de eerste peilingen van Edison Research komt ook naar voren dat de helft van de stemmers wil dat de Democraten de twee Senaatszetels van Georgia veroveren, en dat de andere helft de Republikeinse meerderheid wil behouden. De helft van de kiezers die door Edison Research zijn ondervraagd, stemde bij de presidentsverkiezingen in november voor president Donald Trump en de andere helft koos voor de Democraat Joe Biden.

Die laatste ging er in november met minder dan 12.000 stemmen verschil met de verkiezingszege vandoor in Georgia. Dat was opvallend omdat de van oudsher conservatieve zuidelijke staat sinds 1992 niet meer voor een Democraat had gekozen. Destijds wist Bill Clinton er een meerderheid te winnen.

Omdat veel Amerikanen vanwege de coronapandemie per brief stemmen, kan de uitslag langer op zich laten wachten dan normaal.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.