Marechaussee weigerde 10 Britten toegang tot Nederland

ANP Producties | Bron: ANP

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen drie dagen minstens tien Britten de toegang tot Nederland geweigerd. Vanwege de brexit vallen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk sinds 1 januari niet meer onder EU-regels en mogen zij alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in, meldt de marechaussee. Uitzonderingen worden onder voorwaarden gemaakt voor bijvoorbeeld artsen of journalisten.

Alle Britten die de toegang tot Nederland werd ontzegd, landden op Schiphol. Een aantal van hen reageerde verontwaardigd dat ze niet welkom zijn. "Een enkeling begreep het wel, maar de meesten dachten dat een negatieve coronatest wel voldoende zou zijn om het land in te mogen", aldus een woordvoerder van de Marechaussee.

In heel 2020 werd aan zo'n 1900 mensen de toegang tot Nederland ontzegd. Dat waren er minder dan in 2019, maar volgens de woordvoerder "nog steeds een aanzienlijk aantal aangezien er vanwege de corona-pandemie minder passagiers op de luchthavens zijn".

Inreisverbod

Sinds maart 2020 geldt voor veel landen een inreisverbod, vanwege het coronavirus. Sindsdien zijn bij grenscontroles zo'n 900 mensen geweigerd, onder wie zo'n 300 Amerikanen. Als voorbeeld noemt de woordvoerder een Amerikaan die zondag op doorreis was en via Schiphol naar de Alpen wilde gaan om daar te skiën. "Die had de informatie duidelijk niet goed gelezen of begrepen. Het merendeel van die 900 mensen hebben we op Schiphol tegengehouden, maar ook een flink aantal bij veerboten in zeehavens en op andere vliegvelden."

Andere mensen die Nederland niet in mochten, hadden volgens de marechaussee bijvoorbeeld een reisdocument dat niet deugde, te weinig geld om hier te kunnen verblijven of ze werden gezien als een mogelijk gevaar voor de openbare orde.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.