EU trekt 3,5 miljoen euro uit voor dakloze migranten Bosnië

ANP Producties | Bron: ANP

De Europese Unie trekt 3,5 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan migranten in Bosnië-Herzegovina nadat daar onlangs een migrantenkamp afbrandde. De Europese gezant in het land, Johann Sattler, noemde de situatie van de bewoners van het kamp eerder al "compleet onacceptabel".

Het geld is bedoeld om "hulp te bieden aan kwetsbare vluchtelingen en migranten die worden geconfronteerd met een humanitaire ramp in Bosnië". Het is een aanvulling op de 4,5 miljoen euro die Bosnië in april vorig jaar uit Brussel kreeg toegewezen, meldt de Europese Commissie in een verklaring.

Sinds een brand op 23 december het migrantenkamp bij de Bosnische plaats Bihac verwoestte, zitten duizenden migranten zonder fatsoenlijk onderdak in koud en regenachtig weer. "De situatie is onaanvaardbaar. Accommodatie die geschikt is voor de winter is onmisbaar voor menselijke levensomstandigheden, die ten allen tijde gegarandeerd moeten worden", aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell in de verklaring.

Borrell dringt erop aan dat het kamp wordt herbouwd en dat de lokale autoriteiten intussen zorgen voor een tijdelijk onderkomen voor de dakloze migranten. De Europese Commissie, die zorgt voor de financiering van verschillende migrantenkampen in Bosnië, heeft opgeroepen dat er een nieuwe opvangplek zou moeten worden geopend in Bihac. Lokale en regionale autoriteiten verzetten zich daar echter tegen. Zo is eerder een opvanglocatie in een verlaten fabriek in oktober onder druk van lokale bewoners gesloten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.