Pelosi herkozen als voorzitter Huis van Afgevaardigden

ANP Producties | Bron: ANP

Nancy Pelosi is zondag herkozen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De 80-jarige Democraat won tijdens de eerste zitting van het nieuwe Amerikaanse Congres met een krappe meerderheid, omdat vijf Democratische partijgenoten haar niet steunden. Toch was het genoeg om haar Republikeinse tegenstrever Kevin McCarthy te verslaan.

Na de verkiezingen van november moeten de Democraten het in het Huis van Afgevaardigden met een kleinere meerderheid doen. Steny Hoyer, de nummer twee van de Democraten in het Huis, zei te hopen dat het nieuwe congres de verdeeldheid tussen Democraten en Republikeinen achter zich kan laten. "We kunnen dan beginnen aan een nieuw hoofdstuk van samenwerking tussen beide partijen."

Een groep van tien senatoren van beide kanten drong er zondag bij hun collega's op aan de uitslag van de verkiezingen te respecteren wanneer het Congres woensdag voor de taak staat de uitslag van de presidentsverkiezingen te bekrachtigen. Ze kwamen met hun oproep nadat elf Republikeinse senatoren aankondigden daarvoor een stokje te willen steken. Zo hopen ze te voorkomen dat de zege van Democraat Joe Biden woensdag officieel vastgesteld wordt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.