Aan het eind van de middag waren Joost en Claudia verliefd | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Voor Claudia opende Joost zijn hart weer.

Joost verloor zijn vrouw. Claudia was haar man verloren. Kort erna vonden ze elkaar. „Een lotgenote treffen, was heel bijzonder.

Ik kende Claudia van vroeger. We waren middenstandskinderen. Allebei opgegroeid in de binnenstad van Alkmaar. Onze moeders zaten samen op een tennisclub en ik kwam regelmatig bij het gezin over de vloer.

Mijn vrouw had ALS. Als je die diagnose krijgt, weet je dat je dood gaat. Het verloop van die ziekte is verschrikkelijk. Het is een wegkwijnen. Een soort glijbaan waar geen einde aan lijkt te komen. Steeds verder, steeds dieper, tot het moment van euthanasie. Maanden voor ze ging, wisten we al wanneer en hoe laat. Als je iemand verliest aan een ziekte, dan zet het afscheid al veel eerder in. Je relatie verandert. Je wordt mantelzorger en probeert de boel thuis een beetje bijeen te houden. Je bent er voor je partner en voor je kinderen.

Mijn vrouw had een tafeltje nodig. Een tafeltje, speciaal voor aan haar sta-op-stoel. Ze had op Marktplaats gezocht en mij op pad gestuurd om het op te halen. Ik reed naar het opgegeven adres in Heerhugowaard, parkeerde mijn auto en belde aan. Daar stond Claudia. Zo leuk om weer iemand van die familie te zien. En wat leek ze op haar moeder. Het tafeltje dat ze verkocht was van haar man geweest. Ook hij had ALS. Claudia had alles al meegemaakt dat mij nog te wachten stond. De bodem van het diepste verdriet al geraakt. Ze zei me dat ik altijd mocht bellen als ik hulp nodig had.

Na het overlijden van mijn vrouw kregen we stapels kaarten. Eén ervan was van Claudia. Ik liet hem een paar weken liggen, maar besloot uiteindelijk haar te bellen. We spraken af om een wandeling te maken in Bergen. Praten, ervaringen delen. Aan het einde van de middag waren we verliefd.

Het regende. We liepen op het strand en dronken koffie om weer warm te worden. Ik weet nog hoe aanstekelijk ze lachte. Ik was bijna vergeten hoe dat moest. ’Denk je dat ik op een dag ook weer kan lachen?’, vroeg ik haar. Ze stelde me gerust. ’Bij mij duurde het een maand of acht.’ Ik moest geduld hebben. Bij het afscheid gaf ik niet de kus of de knuffel die ik had willen geven. Later appte ze dat ze me graag weer zou zien. ’Gelukkig’, appte ik terug. ’Dan kan ik je alsnog gedag zeggen zoals ik graag had willen doen.’

Je kunt niet verliefd worden als je hart niet openstaat. Het mijne was heel lang gesloten. Maar als je partner ziek wordt en sterft, moet je je wel open leren stellen voor anderen. Voor de thuiszorg, voor hulp, voor de lieve mensen die er voor je zijn. Langzaam leer je weer verder kijken dan een meter voor je schoenen. Het is een vreselijk proces, maar ergens had ik het niet willen missen. De persoonlijke groei is waardevol.

Claudia ging me voor. Ze is heel bijzonder. Heel open, kan met iedereen overweg. Ze denkt na voordat ze wat zegt en heeft een bepaalde rust. Voordat mijn vrouw overleed hebben we het erover gehad dat ik op een dag weer iemand zou kunnen treffen. Dat wilde ze graag voor me. Maar ik vond het ook heel ingewikkeld. Nog vol in de rouw alweer verliefd worden... Wat zou de omgeving denken? En belangrijker: wat zouden de kinderen ervan vinden? Aan rouw is niet te ontkomen. Daar moet je doorheen. Het wordt niet minder door verliefd te worden en een nieuwe partner is ook geen vervanging. Het was belangrijk om dat aan de kinderen uit te leggen. Maar het heeft tijd nodig. Bovendien missen ze hun moeder verschrikkelijk. En er was nog een angst: Wat nou als één van ons ook ziek wordt? Ik kon me niet voorstellen dat ik het nog een keer aan zou kunnen.

We zijn nu twee jaar verder. De eerste helft van ons leven vervulden we al met iemand waar we enorm van hielden. De tweede helft doen we met elkaar. We hebben een huis gekocht. Binnenkort wonen we samen. Wat de toekomst brengt weten we niet, maar elk jaar is er één. We genieten. En als het ons een beetje is gegund worden we samen oud.”

Wil jij iets kwijt Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer over liefde lees je hier

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.