Wie wordt Persoon van 2020? Dit zijn de negen kanshebbers uit Haarlem en omgeving die de meeste indruk hebben gemaakt

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Haarlems Dagblad sluit het vreemde coronajaar 2020 op een positieve manier af. Ook dit jaar houdt de krant de Persoon van het Jaar verkiezing.

Wie heeft in 2020 het verschil gemaakt? Wie heeft in stilte of met veel toetsers en bellen goede dingen gedaan?

Lezers kunnen kiezen wie zich in hun ogen het afgelopen jaar het meest heeft onderscheiden. [Onderaan deze pagina vindt u het stemformulier].

Om de juiste favoriet te kunnen kiezen, verschijnt er de komende twee weken elke dag een portret met een kandidaat in de krant en op deze website.

Jeffrey Parmentier.

De jongste kandidaten zitten nog op de middelbare school, de oudste is in de zeventig. Jeffrey Parmentier is een 18-jarige scholier uit Hillegom. Met zijn talent om de trompet te bespelen heeft hij bij verzorgingshuizen voor een blije lach gezorgd en de harten verwarmd door daar evergreens ten gehore te brengen. Tot groot genoegen van de oudere bewoners die in de eerste lockdown aan hun woning waren gekluisterd.

Verzetsmonument

Marlies ter Borg.© United Photos

Marlies ter Borg uit Aerdenhout (71) heeft ook een bijzondere prestatie geleverd. Zij heeft ervoor gezorgd dat Bloemendaal in dit herdenkingsjaar van de Tweede Wereldoorlog de verzetshelden Gijs en Walraven van Hall eert. Er kwam dankzij haar een monument voor deze broers bij het Kennemer Lyceum.

Birgit Ente.

De 32-jarige Birgit Ente van Stichting Stad heeft de stad opgevrolijkt met tal van initiatieven om de horeca te steunen en jongeren aan het sporten te krijgen. Zij inspireert en helpt jongeren om hun ideeën te verwezenlijken. Banklammen en Gappie Tappie zijn twee grappige namen van haar initiatieven om de horeca te steunen.

Zes BLM-jongeren.

Voor het eerst is er ook een groepje genomineerd. Het gaat om zes scholieren van het Rudolf Steiner College aangevoerd door Fien Capellen. Zij organiseerden een Black Lives Matter manifestatie in de Hout en brachten 1500 mensen op de been die hun afkeer lieten blijken van racisme. Zelf waren de scholieren zodanig van stuk van deze gebeurtenis dat ze het niet droog konden houden.

Hans Goes.

Theaterman Hans Goes (54) is eveneens genomineerd. Zoals hij zelf zegt: als symbool voor de organisatoren in de evenementenbranche die het in dit coronajaar allemaal zwaar hebben. De positief ingestelde Goes is ook bekend van zijn PR-bureau en de RIP-concerten (Rest in Peace) in het Patronaat.

Leontine Trijber.

Leontine Trijber legde in Zandvoort de basis van Zandstroom, een plek voor ouderen met een vorm van dementie. Zij wil het brein van deze mensen met verhalen, koken, muziek, dans en humor weer tot leven brengen. Kom bij de club, is haar motto.

Emma Westermann en Jacques Overtoom.© United Photos/Paul Vreeker

Tot de genomineerden hoort ook een duo uit de culturele hoek. Emma Westermann (met een film) en Jacques Overtoom (met een boek) brachten samenhang in de verbrokkelde herinnering aan artiest en activist Gerrit van Dijk. Hun motivatie: elke stad heeft criticasters als Gerrit van Dijk nodig.

Gouden Hart actie

Daphne Sijmonsbergen.

De Haarlemse Daphne Sijmonsbergen (48) bedacht een grootschalig initiatief om de zorg en de economie in Haarlem een hart onder de riem te steken. ’De Gouden Hart actie’ heeft bijna 60.000 euro opgeleverd. Daardoor hebben ruim 1.400 medewerkers van het Spaarne Gasthuis een Gouden Hart Biljet van 40 euro ontvangen die zij kunnen uitgeven bij honderd lokale ondernemers.

Dick Klootwijk.

Man van het volk Dick Klootwijk wordt ook in het zonnetje gezet. De 64-jarige Haarlemmer haalt ouderen achter de geraniums vandaan. In de Slachthuisbuurt nam hij tal van initiatieven om eenzame ouderen wat meer plezier in hun leven te bezorgen.

Stemmen kan ook hier.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.