Trainer Arne Slot weggestuurd bij AZ na gesprekken met Feyenoord: ’Willen hoofdtrainer die gefocust is op AZ’

© EPA

Van onze verslaggevers
Alkmaar

AZ heeft trainer Arne Slot per direct ontslagen. Vrijdag werd bekend dat Slot de belangrijkste kandidaat is om Dick Advocaat op te volgen als trainer van Feyenoord. Gesprekken met die club hebben de succestrainer de kop gekost bij AZ.

Slot wordt ontslagen vanwege zijn onderhandelingen met Feyenoord. De trainer heeft bij AZ een contract dat nog anderhalf jaar doorloopt. De gesprekken met de club uit Rotterdam zijn bij de AZ-directie in het verkeerde keelgat geschoten. Zaterdagochtend kreeg de trainer van de directie te horen dat hij niet meer terug hoeft te keren bij AZ.

„We hebben naar aanleiding van de eerdere berichtgeving gesproken met Arne”, zegt technisch directeur Max Huiberts. „Als club hebben we ervoor gekozen om direct afscheid van elkaar te nemen. Bij AZ willen we een hoofdtrainer voor de groep hebben staan die volledig gefocust is op AZ.”

De spelers kregen zaterdagochtend een toelichting van algemeen directeur Robert Eenhoorn.

De site van AZ is plat komen te liggen door het vele verkeer naar de website, waar AZ een kort statement plaatste over het ontslag van Slot.

AZ speelt zondagmiddag in de eredivisie tegen FC Groningen. Dan zit assistent-trainer Pascal Jansen op de bank om Slot te vervangen. Hij maakt het seizoen af als hoofdtrainer van AZ. Jansen krijgt assistentie van de 34-jarige Robert Franssen, die vanuit de jeugd doorschuift naar de A-selectie.

Donderdag, na afloop van het Europa League-duel met Napoli (1-1), kreeg Slot al vragen over de vermeende interesse van Feyenoord. Slot wilde er helemaal niks over zeggen. Slot hamert er bij zijn spelers op dat ze in de media terughoudend moeten zijn met reacties op transfergeruchten. Daarom vond Slot dat hij nu zelf ook de kaken op elkaar moet houden. ,,Ik moet als trainer het goede voorbeeld geven’’, aldus de oefenmeester donderdagavond.

De 42-jarige Slot deed het uitstekend sinds zijn aantreden als hoofdtrainer van AZ in de zomer van 2019. In zijn eerste seizoen leidde hij AZ naar een tweede plek in de eredivisie. Dit jaar maakt zijn ploeg vooral indruk in de Europa League, waarin het knappe resultaten boekte tegen gerenommeerde teams als Real Sociedad en Napoli.

De trainer werd geroemd om de verzorgde en aanvallende manier waarop hij AZ liet voetballen. Spelers als Calvin Stengs, Myron Boadu, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal en Marco Bizot debuteerden recent in het Nederlands elftal.

Komende donderdag staat voor AZ het cruciale treffen met Rijeka in Kroatië op de agenda, waarin AZ zich kan plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League.

Meer nieuws uit Sport