KNVB splitst landelijke klassen in tweeën: HFC in tweede divisie A bij Spakenburgse grootmachten, niet tegen Bollenstreek-clubs

Koninklijke HFC kruist in de aangepaste competitie-opzet in de tweede divisie A de degens met de Spakenburgse grootmachten, IJsselmeervogels en Spakenburg.© Archieffoto

Van onze verslaggever
Zeist

De huidige competities in de top van het Nederlandse amateurvoetbal worden dit seizoen niet meer uitgespeeld. Het gaat om de tweede divisie, derde divisie en de hoofdklasse. Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB is tot dat besluit gekomen na een inventarisatie onder alle deelnemende verenigingen en in overleg met de belangenverenigingen CVTD (Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie) en het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen).

De competities werden in oktober vanwege het coronavirus stilgelegd. Zeventig procent van de clubs uit de hoogste klassen gaven aan de competitie niet meer af te willen maken. Als het voetbal in het nieuwe jaar mag worden hervat, wordt een soort halve competitie gespeeld, waarschijnlijk gevolgd door een beperkte nacompetitie. De tweede divisie en derde divisie worden opgedeeld in twee poules van negen teams. De hoofdklassen worden per klasse opgedeeld in twee poules van acht teams. Teams spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. De poule-indeling is gedaan op basis van geografische indeling. Koninklijke HFC is opgenomen in de tweede divisie A, bij een aantal andere clubs uit district West 1, waaronder Spakenburg, IJsselmeervogels en de regerend landskampioen bij de amateurs, AFC. De Bollenstreek-clubs Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en Noordwijk komen elkaar tegen in de tweede divisie B.

De KNVB wil uiterlijk op 1 januari de nadere details - zoals de speeldagenkalender, de promotie-/degradatieregeling en de manier waarop clubs zich kunnen plaatsen voor de KNVB-beker - bekendmaken. ,,We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch’’, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB. ,,Maar wij wilden ook weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging. Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen.’’

De aangepaste opzet gaat van start zodra de competities in het amateurvoetbal hervat kunnen worden. Als de competities pas later dan het eerste weekend van maart van start kunnen gaan, wordt bekeken of opnieuw een aangepaste opzet noodzakelijk is.

Het bestuursbesluit voor de tweede en derde divisie en de hoofdklasse heeft geen betekenis voor de overige klassen van het amateurvoetbal (A- en B-categorie). Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.

Het vorige seizoen in het amateurvoetbal werd voortijdig beëindigd. Dat gebeurde in maart, tijdens de eerste golf van het coronavirus. De KNVB besloot toen dat iedereen in het seizoen 2020-2021 in dezelfde klasse zou blijven spelen.

Indeling regioclubs:

Tweede divisie A: AFC, De Treffers, Jong FC Volendam, GVVV, HHC Hardenberg, IJsselmeervogels, Koninklijke HFC, Spakenburg, TEC.

Hoofdklasse A1 (zondag): Alphense Boys, De Zouaven, HBS, Purmersteijn, RKAVV, SJC, TAC ’90, Velsen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen