Streep door centrale praktijkexamens vmbo vanwege achterstand door corona

1/2
Amsterdam

Geen centrale praktijkexamens voor het vmbo dit schooljaar. Leerlingen hebben te veel achterstand opgelopen. Het is nog ongewis wat er gebeurt met de andere centrale eindexamens.

Vanwege de coronapandemie en de eerdere lockdown van het onderwijs hebben de beroepsgerichte vmbo’ers flinke achterstanden opgelopen, zo is gebleken uit onderzoek. Praktijklessen waren nou eenmaal niet online te volgen toen de scholen gesloten waren vorig schooljaar. Daarom heeft minister Slob besloten om de centrale praktijkexamens te schrappen. Het cijfer van het schoolexamen geldt straks als eindexamencijfer.

De Stichting Platforms VMBO pleitte aan het begin van het schooljaar al voor het schrappen van de praktijkexamens voor beroepsgerichte vakken. Slob: ,,Het belangrijkste zijn de leerlingen, zij moeten goed voorbereid hun eindexamen kunnen maken. Ook dit jaar moeten leerlingen een volwaardig diploma kunnen halen.’’

De VO-Raad is blij met het besluit. ,,Dit geeft de nodige lucht voor leerlingen en leraren. Anders zouden leerlingen de dupe worden’’, zegt voorzitter Paul Rosenmöller.

Wat er moet gebeuren met de andere centrale eindexamens, is nog onbekend. De minister laat eerst nog onderzoeken welke leerachterstanden leerlingen hebben opgelopen. Vorig schooljaar schrapte de minister het hele centraal eindexamen vanwege de coronapandemie.

Herkansingen

Het Laks, dat de scholieren vertegenwoordigt, wil in dat examenleerlingen opnieuw een extra ronde herkansingen krijgen. Veel scholen hebben ook dit schooljaar last van het coronavirus waardoor lessen uitvallen en leerlingen vaak lessen online moeten volgen. Steeds vaker gaan ook hele scholen dicht waardoor grote groepen leerlingen online bijgespijkerd moeten worden.

Volgens het Laks maken veel scholieren zich zorgen en hebben ze het gevoel niet goed te worden voorbereid op de (school)examens. Voorzitter Nienke Luijckx: „Het online-onderwijs loopt vaak goed, maar we horen nog te veel verhalen dat het niet goed is geregeld.’’ Ook hebben scholieren achterstanden opgelopen door de vorige lockdown. Luijckx: ,,We krijgen signalen dat gemiddelde cijfers nu slechter zijn door corona.’’

Het ministerie is verschillende scenario’s aan het bekijken voor de eindexamens volgend jaar. Luijckx: „Een optie is om alleen een centraal eindexamen te doen voor de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde).’’ Slob heeft laten weten dat hij de andere centrale eindexamens nog steeds door wil laten gaan. Voor kerst moet er duidelijkheid komen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.