Coronamaatregelen van twee weken geleden lopen woensdagnacht af, half december nieuwe versoepeling bij daling cijfers

© Hollandse Hoogte / ANP
Den Haag

Mensen kunnen vanaf donderdag weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino's. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag. Verder mogen thuis weer drie mensen worden ontvangen per dag in plaats van twee en ook buiten mag je weer met maximaal vier in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen, maximaal dertig.

Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag definitief dat deze maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. De versoepeling houdt volgens Rutte wel in dat de eerder ingestelde beperkingen voor deze publieke gelegenheden overeind blijven, zoals afstand houden, een maximale groepsgrootte en vooraf reserveren.

Het twee weken durende pakket was volgens het kabinet nodig om een extra 'boost' te geven aan de maatregelen die half oktober werden ingesteld. Op die manier zou het aantal nieuwe besmettingen sneller omlaag gaan, waardoor ook de overbelaste zorg eerder meer lucht zou krijgen.

Eerdere maatregelen blijven van kracht

Alle maatregelen die op 14 oktober ingingen, blijven voorlopig van kracht. Eet- en drinkgelegenheden blijven dus dicht, maar mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden. Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur, met uitzondering van supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, en tussen 20.00 uur en 07.00 uur mag geen alcohol worden verkocht. Ook teamsporten mogen alleen op 1,5 meter afstand en met hooguit vier deelnemers.

© Hollandse Hoogte / ANP

Daarnaast blijft het dringende advies overeind om thuis te werken ‘tenzij het echt niet anders kan’, blijft de oproep voor iedereen ouder dan 13 jaar om in het openbaar vervoer en publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Het kabinet werkt nog aan een mondkapjesplicht. Daaraan wordt de laatste hand gelegd, naar verwachting kan de plicht op 1 december van kracht worden.

Versoepeling half december bij dalende cijfers

Als de cijfers met het coronavirus blijven dalen, kan eventueel half december voorzichtig de eerste versoepeling van de huidige coronamaatregelen worden doorgevoerd. Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdagavond dat dit op 8 december zal worden bekeken.

"Wat we willen doen is half december kijken of we iets meer ruimte kunnen geven als we op indicatoren zitten van niveau 2. Dat betekent tien ic-opnames per dag of 3600 nieuwe besmettingen per dag. Pas dan kunnen we weer nadenken over iets van verruiming. Dat verwachten we half december. Dan kunnen we weer iets doen wat we zo graag willen."

Het doel is om naar niveau 1 te komen. Dat zal volgens De Jonge naar verwachting half januari worden bereikt, als de cijfers blijven dalen.

Testen zonder klachten

Mensen die erachter komen dat ze in contact met een besmet persoon zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben. Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek is testen zonder corona-symptomen mogelijk.

Dat gebeurt na vijf dagen na het contact. Als de test negatief is, hoef je daarna niet meer in quarantaine, meldt De Jonge. Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.

Volgens de minister is het een "mooie bijvangst" als meer mensen zich aan die quarantaine houden als mensen korter thuis hoeven te zitten. Het aandeel mensen dat zich houdt aan het verzoek om thuis te blijven is "niet bijster hoog", vooral onder mensen die een melding krijgen via de corona-app. Het kabinet werkt nog steeds aan een quarantaineplicht, maar wil intussen ook bijvoorbeeld een 'quarantainecoach' inzetten om mensen die thuis moeten blijven, te ondersteunen.

Gezond leven

Verder riep de Jonge Nederlanders op gezond te leven, om een betere weerstand op te bouwen. Op die manier zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus. Hij zei tijdens de persconferentie dat het al zou helpen als mensen dagelijks een half uurtje wandelen. "Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter", aldus De Jonge, verwijzend naar een advies van artsen.

De komende maanden zal meer en vaker worden getest op het coronavirus, ook met hulp van Defensie en het bedrijfsleven. "Met meer testen zitten we het virus meer op de hielen. Hoe meer we testen, hoe meer vrijheden we ons kunnen veroorloven. Het helpt allemaal en geeft perspectief", aldus De Jonge.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.