Column Nynke Nijman: Oprechte liefde

Inmiddels kan ze het verhaal zonder enige aarzeling of schaamte vertellen. Ze is niet meer bang voor het oordeel of de mening van anderen.

Tien jaar geleden trouwde ze de man van haar twee kinderen. Vier maanden na hun trouwdag trof ze een hele stapel porno aan waarin enkel mannen werden getoond. En hoewel ze wist dat ook heteroseksuele mannen hiernaar kunnen kijken, vroeg ze haar man ernaar. Zonder oordeel, maar uit nieuwsgierigheid en wat nou als hij wel op mannen viel.. ?!

Hij gaf aan zijn hele leven al nieuwsgierig te zijn naar mannen. Maar hij was ook al heel zijn leven lid van een hechte gemeenschap waarbij homoseksualiteit niet werd geaccepteerd. Voor hem leek een heteroseksueel huwelijk met een vrouw, zijn vrouw, de enige mogelijkheid. En hij had er geen dag spijt van gehad, want hij hield van zijn vrouw. En dat doet hij nog steeds.

Zijn vrouw, zeer actief praktiserend lid van de gemeenschap, stelde hem voor de mogelijkheid om binnen de veiligheid van een huwelijk met haar, zijn homoseksualiteit te gaan onderzoeken. Ze zou niet bij hem weg gaan, ze zou hem niet veroordelen, ze zou hem niets verwijten. Sterker nog, ze zouden samen een leven opbouwen en de ouders worden van hun dochter. En al die tijd kreeg hij de ruimte om zijn seksualiteit te onderzoeken en was hij tegelijkertijd toegewijd aan zijn huwelijk.

Hoe verder hij in zijn zoektocht kwam, des te meer dierbaren ze vertelden over zijn zoektocht. Binnen de gemeenschap was er een boel onbegrip, maar hoe meer onbegrip er was, des te meer liefde voelde zijn vrouw voor hem. Voor haar bestond het geloof uit liefde, liefde voor je naasten. Daarin oordeel je niet, maar luister je.

Inmiddels zijn ze tien jaar verder en zijn ze gescheiden. Het voelde voor hem niet eerlijk dat hij overspoeld werd door zowel de liefde van zijn vrouw en dochter, als van een mannelijke partner. En dat zijn vrouw de kans misliep om een nieuwe geliefde te ontmoeten, terwijl hij nooit helemaal in haar behoeften zou kunnen voorzien.

Er is een bijzondere omgangsregeling tussen beiden, en met hun partners. De feestdagen zijn ze samen, evenals vakanties. Hij is inmiddels geen lid meer van de gemeenschap. Zij wel. Ze voelt dat als ’mensen zoals zij’ weggaan, er uiteindelijk niemand meer overblijft die anderen oprecht leert lief te hebben. Hun dochter gaat ook, totdat het niet meer goed voelt. Hij weet dat zijn vrouw de liefde kan geven die ze hem heeft gegeven door de gemeenschap en die mogelijkheid kan hij zijn dochter niet ontnemen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.