’Totale mislukking’ van project Primaviera in Haarlemmermeer kost ruim 31 miljoen euro aan gemeenschapsgeld, teleurstelling overheerst

Het verouderde glastuinbouwgebied in Rijsenhout is niets opgeschoten met Primaviera.
© hdcmedia/bart boele
Hoofddorp

De stekker uit het Haarlemmermeerse glastuinbouwproject Primaviera trekken kost ruim 31 miljoen euro gemeenschapsgeld.

De gemeente Haarlemmermeer hangt voor tien miljoen, maar krijgt dan nog wel voor 5,8 miljoen grond in handen die in eigendom is van het op te heffen Stallingsbedrijf Glastuinbouw Haarlemmermeer (SGN). De aandeelhouders van dat bedrijf schieten er 21,3 miljoen euro bij in en krijgen er niets voor terug De aandeelhouders zijn de overheidsbedrijven Bank Nederlandse Gemeenten Gebiedsontwikkeling, het ministerie van Economische Zaken en voor een heel klein deel Land- en de Tuinbouworganisatie Nederland (LTO).

,,Primaviera is een totale mislukking geworden’’, concludeert PvdA-fractievoorzitter Willem Klijn. Ron Heimerikx (HAP) vindt Primaviera ’een ambitieus plan met een teleurstellende afloop’. De meerderheid van de gemeenteraad kiest voor een gecontroleerde opheffing van SGN. Alleen Forza vindt een faillissement beter, hoewel dat de gemeente meer geld kan kosten.

Primaviera werd in 2006 gelanceerd om nieuwe glastuinbouwbedrijven naar het gebied tussen Rijsenhout en Burgerveen te halen. De opbrengst van de grondverkopen zou via SGN voor een deel worden gebruikt om de bestaande, verouderde glastuinbouw te herstructureren. Van dat laatste is niets terecht gekomen. Van het verkopen van grond ook nauwelijks, want er zijn maar een paar glastuinbouwbedrijven binnengehaald.

SGN huurde voor het project Primaviera een medewerker van LTO Nederland in. De persoon woont in Drenthe en verbleef om zijn werk in Haarlemmermeer te kunnen doen tien jaar lang van maandag tot en met vrijdag in een hotel in Hoofddorp. SGN sprak met tomatenkweker Schenkeveld en A4-hotel Van der Valk af om op het kruispunt van de nieuwe Tijmweg en de Bennebroekerweg, tussen Rijsenhout en de A4, een rotonde aan te leggen en een nieuwe oprit naar de A4.

De raadsleden Maaike Ballieux (GroenLinks) en Gerdien Knikker (D66) hebben opheldering gevraagd over die afspraak nu de stekker uit het project wordt getrokken. Projectwethouder Mariëtte Sedee: ,,Die afspraak is door SGN gemaakt. De gemeente is daarin geen partij.’’ Eerder werd al duidelijk dat de gemeente de afspraak niet wil overnemen, omdat er geen geld voor de aanleg van rotonde en oprit is.

De gemeenteraad zit met de mislukking van Primaviera in de maag, omdat het opnieuw een teleurstelling is voor het dorp Rijsenhout. Haarlemmermeer heeft na het mislukken van andere projecten nog wel wat goed te maken met het dorp. Een toegezegd recreatiegebied kwam er niet, de gemeente dreigde een transformatorstation pal naast het dorp te bouwen en van alle samen met de gemeente gemaakte toekomstplannen is tot nu toe niets terecht gekomen.

De gemeenteraad rekent dat zichzelf aan. Tegelijkertijd is er de roep op reflectie op het gebeurde rond Primaviera, omdat een volgend miljoenenproject voor de deur staat: het doortrekken van de Amsterdamse metro naar Hoofddorp. De raadsleden vragen zich af hoe zij daar goede afspraken over kunnen maken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.