Borrelzak zonder borrel voor voedselbank. ’We vergeten niemand bij de 775e verjaardag van Haarlem’

Historische figuren met mondkapjes overhandigen een borreltas aan de voorzitter van de voedselbank Bernt Schneiders.

Historische figuren met mondkapjes overhandigen een borreltas aan de voorzitter van de voedselbank Bernt Schneiders.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Sophie van den Berg
Haarlem

Op maandag 23 november 2020 bestaat Haarlem 775 jaar. Voor het feestcomité is deze verjaardag aanleiding om de Voedselbank Haarlem veertig borreltassen te schenken. De borreltassen kunnen worden gekocht om ondernemers te steunen die het in de coronatijd zwaar hebben.

Niet alleen de ondernemers worden op deze manier gesteund, ook de Voedselbank Haarlem wordt een hart onder de riem gestoken. In de tassen voor de voedselbank zitten geen flessen wijn, ook omdat de Voedselbank geen alcohol geeft aan haar klanten. In de zakken zitten wel andere lekkere dingen, zoals nootjes, olijven, kaas en crackers.

De eerste ’toostzak’ werd donderdagmiddag overhandigd aan oud-burgemeester Bernt Schneiders, tegenwoordig ook voorzitter van de voedselbank. Het was een symbolische overdracht op de Grote Markt bij de Grote of St. Bavo kerk, door een gekostumeerde Graaf Willem 2, Floris V en jonkvrouwe Beatrijs.

Dit jaar staat de jarige stad in het teken van saamhorigheid en sociale initiatieven. Er worden om deze reden veertig borreltassen vol lekkernijen aan de voedselbank geschonken. „De verjaardag wordt gevierd met alle inwoners van Haarlem, daar horen dus ook de minder bedeelden bij”, vertelt Jorieke Exler van het evenementenbedrijf The Good Company. Zij is betrokken bij de viering van de verjaardag van de stad.

Volgens Schneiders gaat het erg goed gaat met de voedselbank. Door corona is het aantal aanmeldingen niet gestegen. „Ik verwacht dat het drukker wordt als de overheid met andere regelingen komt voor mensen zonder baan.’’

Om de horeca en ondernemers te steunen, kunnen inwoners van Haarlem zelf via de website ’We got your bag’ een tas bestellen bij een van de deelnemende zaken. De borreltas kan de komende twee weekeinden worden opgehaald bij een locatie naar keuze.

Het initiatief voor de borreltas is begonnen met drie jonge ondernemers die vooral actief waren in de evenementenbranche. Het begon in Amsterdam en Leiden en de tassen kunnen nu ook in Haarlem worden besteld.

Tot nu toe doen er zeven Haarlemse ondernemers mee aan dit stadsinitiatief. Bij verschillende zaken is een tas te bestellen. De inhoud verschilt per bedrijf. Bij de Zuivelhoeve is bijvoorbeeld een pakket te bestellen met onder meer kaas, nootjes en olijven. Bij Bar Boef is het pakket gevuld met een fles rode wijn, pesto en toastjes.

Op maandag 23 november wordt de 775e verjaardag van Haarlem onder meer gevierd met een online evenement. De livestream is voor iedereen toegankelijk en zal via meerdere websites worden aangeboden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.