Gemeente Zandvoort tevreden met datum 5 september voor Formule 1. ’Mooie kansen voor ondernemers’

ZANDVOORT

De gemeente Zandvoort is tevreden met de nieuwe datum van 5 september 2021 die is geprikt voor de Grote Prijs van Nederland in de Formule 1. "Dit is na de piek van de zomerperiode. Deze verlenging van het toeristenseizoen biedt natuurlijk mooie kansen voor de Zandvoortse ondernemers", aldus de gemeente.

De rentree van de grand prix was eigenlijk gepland voor begin mei dit jaar, maar door de coronacrisis is die nu zo'n zestien maanden later. Met het oog op de coronamaatregelen heeft de gemeente Zandvoort goede hoop dat de grand prix in september volgend jaar met publiek kan worden gereden.

Lees ook: Grand Prix in Zandvoort op 5 september 2021

"Hoewel we er het afgelopen jaar ook al klaar voor waren, gaan we ons ook nu weer inzetten om alle racefans een onvergetelijke tijd te bezorgen in Zandvoort", aldus verantwoordelijk wethouder Raymond van Haeften. "Nu de nieuwe datum bekend is zijn we in de gelegenheid om de gesprekken op te starten met onze partners in de regio. Met elkaar moeten we zien wat er nodig is om dit grote publieksevenement tot een succes te maken."

Natuur- en milieuorganisaties delen het enthousiasme van het lokale bestuur niet. Zij hebben met rechtszaken geprobeerd de Formule 1 tegen te houden, bijvoorbeeld door te procederen tegen alle aanpassingen op en rond het circuit die nodig zijn om de race te verrijden en grote bezoekersaantallen te ontvangen. Stichting Rust bij de Kust vindt dat duinen en natuur "worden vernield ten faveure van een klimaat- en milieuvijandig volksvermaak".

Tot nog toe boekten de tegenstanders weinig resultaat. Hun argument dat het leefgebied van de beschermde rugstreeppad en zandhagedis ernstig zou worden aangetast, was voor de rechter geen reden om de werkzaamheden stil te leggen. Wel werd na alle kritiek op de verbouwingsplannen het tracé van een nieuwe weg naar het circuitpark een stuk verlegd, zodat die niet meer dwars door de Kennemerduinen zou lopen.

Het management van de koningsklasse van de autosport bracht dinsdag de voorlopige kalender uit voor het komende seizoen. Daarop prijken vooralsnog 23 grands prix. Eerder al was uitgelekt dat 5 september de datum zou worden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.