Vomar moet wachttijd uitbetalen na klacht van werknemer vestiging IJmuiden

Vomar aan Kennemerplein in IJmuiden

Vomar aan Kennemerplein in IJmuiden© Foto Fokke Zaagsma

Pieter van Ervens Dorens
IJmuiden

Bij supermarktketen Vomar mogen werknemers na sluitingstijd alleen gezamenlijk het pand verlaten. Dat betekent soms wel een kwartier wachten na werktijd. Die wachttijd moet de Vomar van de rechter uitbetalen als arbeidstijd.

Een werknemer van een van de twee vestigingen in IJmuiden had de supermarktketen voor de rechter gedaagd om het achterstallig loon te ontvangen. Het filiaal is dagelijks geopend tot 22 uur.

In de personeelsrichtlijnen van Vomar staat dat personeel alleen samen het pand uit mag, uit veiligheidsoverwegingen. „Na sluiting verlaat niemand het filiaal, totdat alle werkzaamheden in het kassakantoor volledig zijn afgerond. Het verlaten van het filiaal gebeurt nooit alleen, maar in ploegen”, aldus het personeelshandboek.

Na een eerste klacht had de Vomar „uit coulance” vijf gewerkte uren vergoed. Bij de kantonrechter in Alkmaar eiste de werknemer volledige terugbetaling over de periode 2015-2018. De advocaat van de Vomar stelde dat bij wachten geen sprake is van arbeid, dus dat hier ook geen betaling tegenover hoefde te staan.

De rechter veegde dit argument van tafel. „Hoewel sprake is van wachttijd, gebeurt dit in opdracht van Vomar”, aldus de rechter. De wachttijd geldt dus als arbeid, want de werknemer moet zich gedurende die periode beschikbaar houden voor Vomar. De rechter kende de medewerker achterstallig loon ten bedrage van €305 toe.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.