Greenpeace adviseert Biden: de beuk erin!

Greenpeace Nederland noemt de verkiezing van Democraat Joe Biden tot president van de VS "verschrikkelijk goed nieuws".

"We hebben in Amerika mensen opgeroepen om te gaan stemmen tegen de haat en het venijn van een president die fossiele belangen heeft en klimaatverandering ontkent. Biden erkent klimaatverandering als groot probleem. Het is heel goed dat hij met die ambitie begint, maar hij moet er wel echt werk van maken. De beuk erin!", zegt directeur Joris Thijssen van de milieuorganisatie.

Biden liet een paar dagen geleden weten dat de VS weer gaan meedoen aan het klimaatverdrag van Parijs als hij tot president wordt verkozen. Onder de klimaatsceptische president Trump trok Amerika zich terug uit het akkoord. Die stap werd juist afgelopen woensdag officieel.

Green New Deal

Greenpeace vindt dat Amerika toe moet naar een 'Green New Deal', zoals die in Europa is geformuleerd door eurocommissaris Frans Timmermans. Het is een programma met maatregelen om Europa te vergroenen. "Zoiets zou ook een mooie boost voor de Amerikaanse economie zijn. Laten ze een voorbeeld nemen aan Europa", aldus Thijssen.

Ook directeur Marjan Minnesma van klimaat-actiegroep Urgenda is "blij dat het Biden is geworden en niet nog vier jaar Trump". "Hij heeft klimaat op zijn prioriteitenlijstje staan en ik verwacht dat terugkeren in het verdrag van Parijs een van de eerste dingen is die hij doet als hij in januari aantreedt", zegt Minnesma. "Biden heeft zijn verkiezingszege deels te danken aan jonge mensen, dus die mag hij niet teleurstellen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.