’Grand Prix in Zandvoort op 5 september 2021’

Jan Lammers, sportief directeur Dutch Grand Prix, zwaait de vlag op Zandvoort voor Max Verstappen.
© ANP/HH
ZANDVOORT

De Grand Prix van Nederland in Zandvoort wordt volgend jaar op 5 september verreden. De Formule 1 keert daarmee na iets meer dan 36 jaar terug in ons land. Eigenlijk had de badplaats dit jaar al overspoeld moeten worden met racefans, maar dat feest ging door de coronacrisis niet door.

Meerdere bronnen rond het management van de Formule 1 en autosportfederatie FIA hebben afgelopen weekeinde in Imola gemeld dat Zandvoort een week na de race op het Belgische Spa-Francorchamps op de kalender van volgend jaar komt.

Naar verwachting wordt de voorlopige lijst met races, 23 in totaal, deze of uiterlijk volgende week officieel naar buiten gebracht. Het zijn dezelfde Grand Prixs als de oorspronkelijke kalender van 2020, met Saoedi-Arabië als toevoeging. Het seizoen dient op 21 maart in Melbourne van start te gaan.

Dit jaar zou de race in Zandvoort de eerste Europese wedstrijd zijn geweest, begin mei. Nu komt het de beleidsbepalers juist goed uit dat de Grand Prix vier maanden later in het jaar wordt verreden, gezien alle huidige onduidelijkheden rond de coronacrisis.

Zandvoort hoopt van vrijdag tot en met zondag dagelijks ruim 100.000 toeschouwers te verwelkomen. Voor de hele regio moet de race net na het hoogseizoen de kers op de taart worden.

FIA-president Jean Todt erkende afgelopen weekeinde in een interview met De Telegraaf dat hij hoopt dat de race in Zandvoort in 2021 wél doorgaat, omdat het circuit belangrijke historische waarde heeft.

De baan tussen de duinen heeft dankzij de recente verbouwing ook een uniek karakter, mede vanwege de twee nieuwe kombochten. Max Verstappen heropende het circuit begin maart en was razend enthousiast, met name over de vernieuwde Hugenholtz-bocht.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk, tevens directeur van de Dutch Grand Prix, wil desgevraagd niet inhoudelijk reageren. „Het is aan het management van de Formule 1 om de kalender naar buiten te brengen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen