Premium

Mijn kleuter heeft de afvalprikker in haar handen, tuurt geconcentreerd naar de aarde en roept onzondags hard: ’Mama! Ik heb plastic gevonden!’ | column Kari van der Heide

Het is zondagochtend. Na het ontbijt hijs ik de meisjes in hun regenlaarzen en –jas en plant ze in de tuin. Terug in de keuken giet ik de kikkererwten, die de afgelopen nacht hebben liggen weken, af en doe ze in een pan met water. Ik tik het vuur aan en gluur even door de keukendeur naar buiten. Mijn peuter hangt met haar mouwen en haren in een emmer met water uit de regenton. Mijn kleuter heeft de afvalprikker in haar handen en tuurt geconcentreerd naar de aarde. Opeens steekt ze de prikker uit, grijpt iets van de grond, kijkt mijn kant op en roept onzondags hard: ’mama! Ik heb plastic gevonden!’.

Ik pak een klein emmertje uit de bijkeuken, trek mijn linnen badjas wat strakker tegen me aan en loop naar mijn kleine klimaatactivist toe. ,,Wat zullen de plantjes blij met je zijn, lieverd!” zeg ik. ,,Ik ga nog meer zoeken”, roept ze en duikt tussen de struiken, de uitgebloeide lavendel en de jonge appelboom, op zoek naar overgewaaide plasticdeeltjes. Ze vist behendig een stukje piepschuim tussen de naalden van onze kerstboom vandaan. Hij gaat 1 december zijn vierde jaar in: ik hoop dat hij het weer overleeft in huis.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.