Lezersvraag: Moet ik met pensioen gaan omdat mijn man dat wil?

Op deze plek delen lezers hun dilemma’s. Anderen reageren hierop. Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

De man van Simone (61) vindt het tijd dat ze met pensioen gaat. Net als hij dat deed. Maar zelf heeft ze nog plezier in haar werk.

„Wat was ik blij toen ik na de geboorte van onze jongste weer aan het werk kon. Hoewel dat inmiddels dertig jaar geleden is, weet ik nog goed dat ik na die kraamtijd verlangde naar mijn collega’s en de verhalen van de werkvloer. Ik werk bij een klein bedrijf waar we direct contact hebben met leveranciers en klanten. Natuurlijk gaan de gesprekken vooral over zakelijke dingen, maar omdat ik de meeste collega’s en afnemers inmiddels al jaren ken, komen er vaak ook persoonlijke onderwerpen aan bod. Over ziek en zeer, over groot en klein verdriet en over grote en kleine geluksmomenten. Ik vind het leuk om al die verhalen te horen en ben ook altijd blij als ik mijn eigen verhalen aan ze kwijt kan. Door mijn werk en de mensen daar heb ik het gevoel dat ik deel uitmaak van een groter geheel en dat de horizon verder gaat dan het kringetje van familie, vrienden en buren.

Mijn man is anders. Hij was blij toen hij vijf jaar geleden de sleutel van zijn kantoor kon inleveren, omdat zijn pensioen eraan kwam. Eigenlijk verlangde hij daar al een tijdje naar, omdat hij geen plezier meer had in zijn werk. Een nieuwe baas wilde daar toen aan de slag met een nieuwe aanpak waar mijn man geen brood in zag. En nadat zijn vertrouwde collega’s bijna allemaal met pensioen gingen, vond hij het ook tijd om te vertrekken. Daar kwam bij dat hij ernaar uitzag om meer tijd te hebben voor zijn hobby’s: hij sport graag, hij past soms op onze kleinkinderen en geniet van de tochten met ons bootje. Maar eerlijk is eerlijk: sinds hij niet meer werkt, heeft hij niet zo veel nieuws meer te vertellen. De waarheid is dat zijn wereldje kleiner is geworden, terwijl ik nog altijd hunker naar nieuwe verhalen en inzichten.

Inmiddels heeft hij een grotere boot gekocht en wil hij langer weg dan af en toe een weekend. Daarom dringt hij er bij mij op aan om ook met pensioen te gaan. Wat meespeelt is dat hij maar een klein kringetje van bekenden heeft. Zijn familie woont aan de andere kant van het land en zijn vriendenkring bestaat hooguit uit een paar sportmaatjes. Daarom is hij altijd blij als ik na mijn werk weer thuiskom, zodat hij weer gezelschap heeft. Vorige week vertelde hij over een kennis die pas geleden plotseling is overleden. Ze was net gestopt met werken en heeft nauwelijks tijd gehad om van haar pensioen te genieten. Ook dat was voor hem weer een aanleiding om me naar het slot van mijn loopbaan te dirigeren.

Laat ik erbij vertellen dat ik voor het geld niet meer hoef te werken. Van mijn salaris betalen we de luxe dingen als weekendjes uit met de boot. Ook steunen we onze zoon financieel want met een jong gezin en een duur huis kan hij wel een duwtje in de rug gebruiken. Maar noodzakelijk is het niet.

Daarom besef ik dat ik vooral werk om mezelf een plezier te doen.

Is dat egoïstisch?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.